Een nieuw tijdperk: zullen overleden gebruikers binnenkort de meerderheid vormen op social media?
Social media: je kan het niet meer wegdenken uit onze samenleving. Elke dag komen er miljoenen foto’s, reels en posts online en we liken en sharen honderden posts per dag.
Dat hoort erbij, maar heb je weleens nagedacht over wat er gebeurt met de accounts van mensen die komen te overlijden. Die accounts blijven in veel gevallen ook gewoon bestaan. En uit onderzoek van ExpressVPN blijkt dat de accounts van de overledenen op een bepaald moment zelfs de meerderheid zullen vormen op social media. Best gek, toch?
De digitale begraafplaats
Social media: het is de dagelijkse kost. Een goede salade, een mooie selfie of een lekker kopje koffie met vrienden: het moet allemaal gedeeld worden on the ‘gram. Ook als wij er niet meer zijn, blijft ons social media profiel gewoon bestaan. Het kan zijn dat je je account gewoon wil behouden zodat je nabestaanden nog toegang hebben tot de mooie momenten van je leven. Maar het kan ook zijn dat je dit account liever verwijdert. Je mag het helemaal zelf weten! Het is wel belangrijk om ook na te denken over het beschermen van de privacy en de gegevens van de overledenen. Fraudeurs kunnen namelijk ook deze gegevens gebruiken voor hun criminele activiteiten.
Abboneer op een lidmaadschap
Flinke korting op een digitaal jaarabonnement
Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)
Word abonneeMeer overledenen dan levenden op social media
Uit het onderzoek van ExpressVPN blijkt dat er op een bepaald moment meer accounts zullen zijn van mensen die niet meer leven dan van mensen die wel nog in leven zijn. En dat moment komt sneller dan je denkt. Het onderzoek focust zich op de VS waar de meeste social media gebruikers te vinden zijn. Hier zal voor 2075 al een meerderheid overledenen op social media te vinden zijn, dat is echt al super snel! Met een verwachte bevolking van 388 miljoen in de VS in 2050 zullen er maar liefst 128 miljoen accounts van overleden gebruikers bestaan. In 2100 zullen er 659 miljoen accounts van overledenen zijn en slechts 366 miljoen inwoners, dat is echt een flinke meerderheid.
Wat wil jij met je social media kanalen doen?
Dit is misschien een morbide onderwerp, maar toch is er geen goed of fout te herkennen. Het houden van je social media kanalen kan een steun zijn voor je nabestaanden, ze kunnen hier herinneringen ophalen en jouw gedachtenis in leven houden. Het gaat er vooral om dat jij een keuze maakt waar je jezelf fijn bij voelt. Wil je je accounts laten bestaan als je er niet meer bent? Of wil je liever alles verwijderen? Facebook heeft ook gedenkaccounts voor overledenen, waarbij je een contactpersoon die je vertrouwt kunt instellen om je account te beheren. Ook Instagram is al bezig met een gedenkaccount. Zo geef je je nabestaande de controle. Het is vooral belangrijk dat je vooraf aangeeft wat je graag wilt en dat je ook een soort digitaal testament maakt over welke accounts je hebt en wat je graag wilt dat daarmee gebeurt. Dan weet je zeker dat alles goed geregeld wordt.