Spring naar de content
bron: anp

Dick Schoof als premier: dat kan drie kanten op gaan

Ilja Leonard Pfeijffer had afgelopen najaar een ontmoeting met de beoogde premier van het nieuwe kabinet. 'Dick Schoof deelde mijn zorgen over de wijze waarop het populisme een bedreiging vormt voor de democratische rechtsstaat.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ilja Leonard Pfeijffer

Ik heb Dick Schoof een keer ontmoet. Dat was op donderdag 12 oktober 2023 aan de Dodeweg in Leusden, waar de Internationale School voor Wijsbegeerte gevestigd is. Wij waren beiden te gast op het symposium ‘Macht en moed: leiders in de storm’, dat was georganiseerd door Erik Pool, programmadirecteur Dialoog en Ethiek bij de Rijksoverheid, en dat werd bijgewoond door topambtenaren van Nederlandse ministeries, Freek de Jonge en mij. 

Het symposium ging over de vraag of ambtenaren het recht of zelfs de plicht hebben om tegen het officiële beleid van de regering in verweer te komen wanneer zij van oordeel zijn dat dit onrechtvaardige gevolgen heeft. Het ging niet over de Toeslagenaffaire, maar dat was alleen maar omdat niemand de Toeslagenaffaire ter sprake hoefde te brengen om besef te hebben van de relevantie en urgentie van deze vraag.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap