Spring naar de content
bron: anp

We hebben genoeg van de klimaatcrisis

In Nederland en andere landen komen partijen aan de macht die genoeg hebben van de klimaatcrisis. Kiezers herkennen zich in die houding, schrijft Ilja Leonard Pfeijffer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ilja Leonard Pfeijffer

Omdat niemand nog opkijkt van het nieuws dat het klimaat records breekt, is het nieuws nu dat het record van het aantal records gebroken is. De afgelopen maand mei is de twaalfde maand op rij waarin wereldwijd recordtemperaturen werden gemeten en dat is een nieuw record. We hadden ooit bedacht dat de opwarming van de aarde met 1,5 graden Celsius een kritische grens zou hebben bereikt en dat we alles op alles moesten zetten om de grens niet te overschrijden, maar terwijl we nog altijd druk aan het bakkeleien zijn over de vraag of en zo ja hoe we de klimaatverandering in de toekomst zullen gaan aanpakken, is de kritische grens al overschreden. Al sinds juli 2023 is de aarde ruim 1,5 graden warmer dan het pre-industriële gemiddelde in de periode van 1850 tot 1900. Hoewel El Niño op zijn einde loopt en hoewel La Niña de komende vijf jaar verkoeling moet brengen, is de kans volgens de Wereld Meteorologische Organisatie 80 procent dat minstens een van de komende vijf jaren 1,5 graden warmer zal zijn dan in de pre-industriële periode. Er is zelfs 50 procent kans dat het de hele komende periode van vijf jaar ondanks La Niña 1,5 graden warmer zal zijn. 

Als ik u nu vraag om uw ogen te sluiten en mij te vertellen wat ik zojuist in mijn eerste alinea heb gezegd, zult u dat niet kunnen reproduceren. U heeft het geeuwend met een half oog gelezen, als u het al hebt gelezen. Iets soortgelijks had u gisteren ook al gelezen en morgen zal u ongetwijfeld weer een stuk onder ogen komen met dezelfde strekking. U vindt klimaat op zich best belangrijk, daar niet van, want u wilt geen wappie genoemd worden, maar u heeft het een beetje gehad met dat alarmisme. Al die negatieve energie hindert u in u zelfontplooiing. U gooit de plastic verpakking van uw kogelbiefstukje van de Albert Heijn heus niet in dezelfde pedaalemmer als uw boardingpasses en laatst tijdens uw long weekendje Thailand heeft u veel gewandeld in plaats van die vervuilende tuktuks te nemen, dus wat u betreft is het wel goed zo. U vertrouwt op technologische vooruitgang. Ze maken steeds zuinigere airconditioners tegenwoordig. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.