Spring naar de content
bron: instagram eloise van oranje

Gravin Eloise: het grootste wapen van de Nederlandse monarchie

Ondanks de soms onhandige uitspraken van gravin Eloise mag de koninklijke familie z’n handjes dichtknijpen met iemand die via stories en reels de brug heeft weten te slaan tussen het instituut en de jeugd, schrijft Tessa Sparreboom.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tessa Sparreboom

Eloise van Oranje is, na de bulderlach van koningin Máxima, het grootste wapen van de Nederlandse monarchie. Terwijl Amalia, Alexia en Ariane tijdens het tweejaarlijkse persmoment nog niet eens antwoord willen geven op de vraag of ze school een beetje leuk vinden, laat Eloise juist dagelijks zien dat ze precies even gemiddeld is als iedere andere gen Z’er met een Instagramaccount. Ze is ‘obsessed’ met ‘mooie items’, doet ‘heel veel dansjes’ voor haar verjaardag en loopt stage bij ‘een heel leuk bedrijf’. ‘*verzin een caption voor me, ik ben inspiratieloos*’, zet ze onder een van haar foto’s – dat bevelen zit er nog wel diep in.

Eloise speelt in op de tegenstrijdige verlangens van het volk: enerzijds moet de koninklijke familie iets koninklijks uitstralen, en anderzijds moeten de leden ervan vooral normaal doen. Eenmaal per jaar Willem-Alexander tompoucen in zijn muil zien proppen was niet genoeg, daar moest nog een spontane hotelschoolmeid met een telefoonverslaving bij. Haar badpakfoto’s bleken geen bedreiging voor de monarchie, integendeel: toen Jeroen Snel daar een opmerking over maakte kreeg de gravin zoveel steun dat we de guillotine zeker de komende honderd jaar niet van zolder zullen kunnen halen. ‘Iedereen die meerderjarig is in Nederland heeft een eigen verantwoordelijkheid en zijn eigen vrijheid om te doen en laten wat hij of zij wil,’ zei haar oom tevreden. En zo zal de monarchie door slutshaming de volgende eeuw halen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.