Spring naar de content

Wat is duurzaam verpakken en waarom is het belangrijk?

Als we kijken naar de hedendaagse consumentenmarkt, valt niet te ontkennen dat verpakkingen een enorme rol spelen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Niet alleen in de presentatie van producten, maar ook in de ecologische voetafdruk die we achterlaten. Duurzame verpakkingen zijn ontworpen met het oog op milieu-impact en levenscyclus. Ze worden gemaakt van materialen die hergebruikt of gerecycled kunnen worden, of die biologisch afbreekbaar zijn. Het gebruik van deze verpakkingen is een stap voorwaarts in het verminderen van het afval dat op stortplaatsen en in oceanen terechtkomt. Niet alleen is de shift naar duurzame verpakkingen goed voor onze planeet, maar het kan ook voordelen bieden voor bedrijven. Consumenten worden zich steeds bewuster van de impact van hun aankopen, waardoor ze vaker kiezen voor merken die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen. Door duurzame verpakkingen te gebruiken, kunnen bedrijven hun merkimago verbeteren, nieuwe klanten aantrekken en mogelijk zelfs kosten besparen op lange termijn.

Meest populaire materialen in duurzame verpakking

Binnen de wereld van duurzame verpakkingen (welke je kunt krijgen bij een groothandel verpakkingsmateriaal) zijn er een paar materialen die eruit springen. Biologisch afbreekbare materialen, zoals maïszetmeel en paddenstoelenmycelium, zijn populair omdat ze na gebruik afgebroken kunnen worden zonder schade aan de omgeving toe te brengen. Daarnaast hebben we gerecyclede materialen, die bestaan uit eerder gebruikt plastic of papier. Deze worden opnieuw verwerkt zodat ze nog een ronde mee kunnen. Een andere trend zijn de zogeheten ‘edible packagings’, oftewel eetbare verpakkingen. Deze innovatieve oplossingen zijn bijvoorbeeld gemaakt van zeewier of rijst en kunnen na gebruik gewoon opgegeten worden. Dit soort materialen draagt bij aan een circulaire economie waarin producten en materialen hergebruikt worden en hun waarde behouden.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Hoe jouw bedrijf kan overstappen op duurzame verpakkingen

Voor veel ondernemers kan de overstap naar duurzame verpakkingen een flinke stap lijken, maar het zorgt wel voor bewustwording binnen je bedrijf en het leert je meer over de voordelen en mogelijkheden die er zijn. Daarna is het belangrijk om een goede leverancier te vinden die past bij jouw wensen en behoeften. Eén ding is zeker: als je overstapt op duurzame verpakkingen, draag je bij aan een groener imago en een gezondere planeet. En wie wil dat nou niet? We willen immers tegenwoordig (bijna) allemaal op een bewustere manier bezig zijn!

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.