Spring naar de content
bron: anp

Geert Wilders kan door deze situatie vrijelijk schieten op zijn eigen regering

Alles zit mee voor Geert Wilders. Zijn strategie loont en zijn positie is met de dag comfortabeler. 'Vanuit deze positie zal hij oppositie kunnen voeren tegen zijn eigen regering', schrijft Ilja Leonard Pfeijffer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ilja Leonard Pfeijffer

Alles zit mee voor Geert Wilders. Zijn strategie loont en zijn positie is met de dag comfortabeler. 

De Belgische verkiezingen, die afgelopen zondag gelijktijdig met de Europese verkiezingen werden gehouden, herinnerden ons eraan hoe het ook had kunnen gaan bij de Nederlandse verkiezingen op 22 november van vorig jaar. De extreemrechtse zusterpartij van de PVV van Wilders, Vlaams Belang van Tom Van der Grieken, stond in aanloop naar de Belgische verkiezingen al tijden lang glorieus op winst in de peilingen. Maar twee weken voor de verkiezingen gooide de gedroomde coalitiegenoot, de N-VA van Bart De Wever, de deur dicht. Samenwerking met Vlaams Belang werd uitgesloten. Het cordon sanitaire bleef intact. Alleen daardoor al haakten veel potentiële kiezers van Vlaams Belang af, in de veronderstelling dat een stem op een partij die nooit zal kunnen regeren een weggegooide stem is. Daar kwam nog bij dat Tom Van der Grieken zich in de laatste week van de verkiezingscampagne steeds meer van zijn meest extremistische kant liet zien. De illusie dat Vlaams Belang een partij zou kunnen zijn als iedere andere, werd definitief om zeep geholpen. De N-VA van Bart De Wever won de verkiezingen en werd de grootste partij. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.