Spring naar de content

Topwijnen voor tijdens het EK

Master of Wine Cees van Casteren over de beste wijnen om tijdens de drie EK poulewedstrijden van het Nederlands Elftal te drinken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Cees van Casteren

Tenzij je de afgelopen weken in een grot in Tibet hebt geleefd, weet je dat we komende week onze eerste EK poulewedstrijd spelen. Ieder EK drink ik bij elke wedstrijd van het Nederlands elftal een speciale wijn, en er waren EK’s waarbij ik lang heb kunnen doordrinken. In tegenstelling tot de afgelopen EK’s, toen ik optimistisch was over onze kansen, ben ik er dit keer echter niet heel zeker van dat ze de poule gaan overleven.

Voorlopig beperk ik me dan ook maar tot de wijnen voor bij de drie poulewedstrijden van Oranje. Hoewel ik vanaf mijn eerste voorzichtige stappen op het pad van de wijn, begin jaren tachtig, bij alle tien voorgaande EK’s eenzelfde benadering heb gekozen –het drinken van grote EK-jaargangen uit beroemde wijngebieden uit Europa, ga ik het dit jaar anders doen. Ik ga topwijnen kiezen uit de landen waartegen Oranje het moet opnemen. De eerste wedstrijd is tegen Polen en dus dat is meteen een uitdaging. Polen heeft slechts duizend hectare wijngaard en mocht zich onder de Sovjet-Unie alleen maar richten op wodka; wijn kon beter uit andere satellieten komen als Georgië en Moldavië. Via mijn vriend Wojciech Bonkofski MW, auteur van de 480 pagina’s tellende wijngids van Poolse wijnen, heb ik toch een paar spannende wijnen uit Polen bemachtigd, waaronder een Chardonnay, Riesling en Pinot Noir van Winnica Turnau, vlak over de grens met Duitsland in het noorden aan de Baltische Zee. De chardonnay heb ik al geproefd en blij verrast. Op 16 juni ga ik de Riesling proberen. De week daarop volgt er dan een Franse wijn (een Chenin Blanc waarschijnlijk van François Chidaine Les Choisilles uit Montlouis-sur-Loire en/of een Chateau Léoville-las-Cases uit 1988 om met weemoed terug te denken). En voor de laatste (poule)-wedstrijd heb ik al een fles Grüner Veltliner Honivogl van Franz Hirtzberger uit 2006 klaar staan. Wellicht doe ik daar nog een Riesling van Emmerich Knoll bij of een Blaufränkisch van Wellanschitz uit Burgenland. Om de dagen tussen de poule-wedstrijden door te komen, ga ik telkens een wijn van een van de landen kiezen die spelen.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Eén ding is echter zeker: we zullen ook dit EK geen tekort hebben aan wijnen. Op Ierland, Nederland, Denemarken en België na, zijn het allemaal wijnlanden die aan bal komen in Duitsland, maar ook in de niet-wijnlanden staan inmiddels gezamenlijk bijna 2.000 hectare. De enige wijnlanden die ik echt mis dit EK zijn Griekenland en Moldavië.

En mochten ‘we’ tegen mijn verwachtingen in toch in de finale komen, ga ik daar een wijn van vaderlandse bodem op drinken. Olééé, olé-olé-olé-olé!

Winnica Turnau

Riesling 2022

11½% – Nog niet in NL verkrijgbaar

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.