Spring naar de content
bron: diana blok

Niks dode bladeren. Over de foto’s van Diana Blok

Arjan Peters brengt met enige regelmaat interessante boeken voor het voetlicht die niet veronachtzaamd mogen worden. Deze keer bespreekt hij het fotoboek Living Leaves van Diana Blok.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Arjan Peters

Bij het woord herfstdag denken we aan Rainer Maria Rilke (1875-1926) die in zijn beroemde gedicht ‘Herbsttag’ het seizoen presenteert als een wind die de zomer en alle daarbij behorende huiselijkheid weg bezemt. Rusteloos dwalen zal ons deel zijn, ‘wenn die Blätter treiben’. Ofwel, in de vertaling van Menno Wigman: ‘als de bladeren op de herfstwind drijven.’ In dorre blaren ruischt de wind, zou Jean Pierre Rawie zeggen.

De zwaarmoedigheid van vóór het sterven klinkt ook door in een sonnet van C.O. Jellema (1936-2003) dat begint met ‘Van soms een herfstblad in het voorjaar nog,/ gevonden op het gras om te bewaren’, en dat eindigt met de vergelijking van het blad met ‘een brief, bewaard, om reden eens geschreven,/ en ’t is in een verleden dat je leest,/ waarvan het handschrift bleef, broze figuur.’

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.