Spring naar de content
bron: eric medsker

Revival van New Yorks Ruigoord

Het New Yorkse Hotel Chelsea was een beroemd bohème-bolwerk voor opeenvolgende generaties schrijvers en kunstenaars, van Mark Twain en Jack Kerouac tot Bob Dylan en Jan Cremer. In 2011 veranderde het in een spookhol. Nu herleeft het, zij het wat minder smoezelig. Biograaf Jeroen Wielaert bezoekt opnieuw het complex, waar de geest van toen nog altijd rondwaart. ‘De energie zuigt je op.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jeroen Wielaert

De portier is blij, staat graag bij de entree met zijn donkere bos krulhaar en brilletje met roze glazen. William Benton is meer dan alleen doorman van Hotel Chelsea; hij geeft er ook rondleidingen. Als tiener uit Oklahoma was hij al gefascineerd door het hotel, de mythische verhalen. Het inspireerde hem, hij moest het in werkelijkheid zien. Hij bracht er een aantal nachten door, maakte feesten en kunstshows mee. Als inmiddels gevorderde veertiger ontvangt hij de gasten, gidst hij mensen door gangen en kamers. 

Hij zegt: “Elke dag als ik de metro uit kom en de naam aan de gevel zie, ga ik weer uit mijn dak.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.