Spring naar de content
bron: anp

‘Wederkerigheid kan onze democratie redden’

Het vertrouwen in instituties neemt af, onder meer door visieloos marktdenken. Daar moet verandering in komen, vindt Hans Boutellier, bijzonder hoogleraar polarisatie en veerkracht aan de Vrije Universiteit. ‘Zo niet, dan stevenen we af op Amerikaanse toestanden.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Oswin Schneeweisz

Die voorspelling werd sneller dan verwacht keiharde realiteit. De studentenprotesten uit Amerika zijn nu ook overgewaaid naar Nederland. Relschoppers sloegen de boel kort en klein bij de universiteit van Amsterdam. Je zou er een bevestiging in kunnen zien van de conclusie die de Raad van State onlangs bekendmaakte: “De democratische rechtsstaat staat steeds meer onder druk.” 

Dat is voer voor Hans Boutellier (1953), die zich al jaren met thema’s als rechtsstaat, democratie en sociale vraagstukken bezighoudt. Niet alleen in zijn voormalige rol als directeur van het Verwey-Jonker Instituut, lid van de adviesraad van de Politieacademie of voorzitter van de Commissie Justitiële Interventies, maar ook als publicist. Hij schreef verschillende boeken over veiligheid, democratie en polarisatie en in zijn nieuwste boek uit 2021 (Het nieuwe Westen, Van Gennep) onderzoekt hij de oorzaken van de identitaire strijd in onze samenleving. Hij probeert te begrijpen waardoor het komt dat we in zo’n conflictueuze tijd leven. Wat de betekenis ervan is en wat het antwoord kan zijn. En passant gooit hij ook nog even een nieuwe crisis op de stapel crises die we al hebben: de sociaal-culturele crisis. Kortom, genoeg stof voor een onbezorgd en vrolijk zomerverhaal.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.