Spring naar de content

Zijn zonnepanelen nog steeds rendabel?

Nu de overheid de regels omtrent zonnepanelen weer heeft aangepast is er veel onduidelijk over het rendement van zonnepanelen. Veel mensen vragen zich af of zonnepanelen nog steeds rendabel zijn. Spoiler alert: dat zijn ze. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

De energieleveranciers zijn het niet eens met de huidige salderingsregeling en zijn hierdoor terugleverkosten gaan vragen. Extra kosten waar de eigenaren van zonnepanelen initieel geen rekening mee hadden gehouden. Als kers op de taart heeft het nieuwe kabinet besloten dat de salderingsregeling afgeschaft gaat worden vanaf 2027. Maar wat is de invloed op het rendement en zijn zonnepanelen nog steeds rendabel? Hoe groot het verschil in rendement is, zochten wij samen met Zonnepanelen Noord voor je uit.

Energieleverancier vragen terugleverkosten

Laten we beginnen bij de huidige situatie waar we nu inzitten. De energieleveranciers hebben besloten om extra terugleverkosten in rekening te brengen voor mensen met zonnepanelen. Het bedrag wat betaald moet worden is afhankelijk van de hoeveelheid stroom die terug geleverd wordt. Hoe meer stroom er terug geleverd wordt, hoe meer geld er betaald moet worden. Als je tot 2000 kWh stroom terug levert dan liggen de kosten ongeveer op €250 per jaar. Als we een stroomopbrengst hebben van 3000 kWh per jaar dan gebruik je ongeveer 33% van het opgewekt stroom direct zelf in de woning. De overige 2000 kWh moet dan teruggeleverd worden. Maar omdat de salderingsregeling nog actief is tot 2027, kan het stroom ook weer kosteloos opgenomen worden in de winter. Er hoeft dus geen stroom ingekocht te worden. 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Wat is de jaarlijkse besparing met terugleverkosten?

De besparing op jaarbasis was normaliter gelijk aan 3000 kWh x €0,30 per kWh = €900 per jaar. Nu moet er dus €250 per jaar betaald worden, waardoor de jaarlijkse besparing neerkomt op €650 op jaarbasis. Ondanks dat er iets meer betaald wordt is dit nog steeds een prima besparing op jaarbasis. Het is ook goed om te benoemen dat het rekenen van terugleverkosten in 2027 hoogstwaarschijnlijk verboden zal worden. 

De terugleverkosten mogen alleen nu gerekend worden, omdat de salderingsregeling nog actief is en energieleveranciers hierdoor meer kosten maken. Gedurende deze periode lever je dus 27% aan rendement in, dit valt dus wel mee.

Daarnaast is het ook nog eens zo dat veel consumenten met zonnepanelen helemaal nog geen terugleverkosten betalen. Mensen zijn zich beter gaan verdiepen in de trends die gaande zijn en hebben hun energiecontract vroegtijdig verlengd, bij een leverancier die geen terugleverkosten vraagt.

De energieleveranciers die wel terugleverkosten vragen geven zulke hoge kortingen voor nieuwe klanten, waardoor er niet meer betaald wordt dan bij een leverancier zonder terugleverkosten. Ondertussen heeft bijna 25% van de huishoudens in Nederland zonnepanelen, wordt de hoge korting niet verleend, dan zijn de energieleveranciers deze klanten kwijt. 

De salderingsregeling wordt stopgezet vanaf 2027

Dan hebben we nog het abrupte besluit, met het jojo beleid, om de salderingsregeling stop te zetten vanaf 2027. Eerst zou de salderingsregeling nog een tijd actief blijven, maar het nieuwe kabinet dacht hier anders over. Het kan natuurlijk zo zijn dat deze regel voor 2027 weer teruggedraaid wordt. We weten ondertussen dat de regels zo vloeibaar zijn als maar kan. Maar laten we eens kijken wat het effect van huidige regels zal zijn op de jaarlijkse besparing en de terugverdientijd. 

Kosten zonder zonnepanelen en kosten met zonnepanelen zonder salderingsregeling. 

Op dit moment betalen we gemiddeld €0,30 per kWh aan stroom. We gebruiken 3000 kWh dus de kosten per jaar liggen op €900 als we dit inkopen. We betalen €95 aan leveringskosten en €427 aan netbeheerderskosten. Vervolgens krijgen we €631,39 aan vermindering in energiebelasting. We betalen per jaar dan dus €790,61 aan stroom. Het daadwerkelijke getal kan een klein beetje afwijken. 

Nu hebben we zonnepanelen waarmee we ook 3000 kWh opwekken. 33% van het opgewekte stroom gebruiken we zelf. We hoeven dus 1000 kWh stroom minder in te kopen, in tegenstelling tot iemand die geen zonnepanelen heeft. 

2000 kWh aan stroom moeten we wel inkopen. Hiervoor betalen we dan 2000 kWh x €0,30 = €600. Maar we leveren de 2000 kWh stroom ook terug en ontvangen hiervoor gemiddeld €0,05 per kWh. Hierdoor besparen we €100. 

Uiteindelijk betalen we op jaarbasis €600 (inkoop 2000 kWh) + €95 (leveringskosten) + €427 (netbeheerderskosten) – €631,39 (vermindering energiebelasting) – €100 (terugleververgoeding) = €390,61. 

Jaarlijkse besparing en terugverdientijd met zonnepanelen zonder salderingsregeling

Zonder zonnepanelen betalen we dus €790,61, maar met zonnepanelen maar €390,61. In totaal besparen we dus zonder salderingsregeling alsnog €400 per jaar. Koop je de zonnepanelen voor €4000,- dan ligt de terugverdientijd op 10 jaar. Dus in het aller slechtste geval, als de regels zo blijven zoals ze nu zijn, dan verdien je de zonnepanelen alsnog in 10 jaar terug. Met een minimale levensduur van 25 jaar kun je nog 15 jaar genieten van gratis groene stroom. Minder dan dit zal het dus niet worden en ook dan zijn zonnepanelen nog steeds heel rendabel. Als we na afschaffing van de salderingsregeling een hoger teruglevertarief ontvangen voor het stroom, dan zal het rendement alleen maar verder toenemen. Dit is ook iets wat we verwachten en wat door het kabinet al wordt besproken.

Inschrijven nieuwsbrief

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.