Spring naar de content

Zo onderhoud je je professionele keukenapparatuur optimaal

Het is van cruciaal belang om de schoonmaak- en onderhoudsnormen voor je commerciële keuken te allen tijde hoog te houden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Dit is het bewijs van je inzet om medewerkers en gasten de beste en veiligste omgeving te bieden. Sterker nog, je moet je keuken en de eethoek sprankelend schoon houden, zodat iedereen veilig is en je een solide reputatie als restaurantbedrijf opbouwt. Dit is een verplichting, maar het zorgt er ook voor dat de keukenapparatuur van Horecagemak in je restaurant lang bruikbaar blijft. Gebruik daarom de volgende tips! 

Dagelijkse schoonmaak 

Schoonmaken na elke dienst is een goede gewoonte die iedereen in je restaurant moet volgen. De lijst met taken die dagelijks moeten worden uitgevoerd, moet ook de dagelijkse schoonmaak omvatten. Bovenal moet je de stroom voedselgeuren kwijtraken, die de ene dienst na de andere zwaar blijft worden. Op het eerste gezicht lijkt de dagelijkse schoonmaak misschien veel werk. Maar zodra je dit onder de werknemers over alle stations verdeelt, voelt dit als een makkie. Het is belangrijk om te begrijpen dat een vuile keuken andere ruimtes zal beïnvloeden. Daarom heeft elk gebied en station dringend aandacht nodig voor een goede dagelijkse schoonmaak en het handhaven van hoge normen. Als je een schoonmaakchecklist voor het onderhoud van restaurantapparatuur wilt maken, moet je een aparte lijst maken voor alle schoonmaaktaken die dagelijks moeten worden uitgevoerd. Probeer deze taken aan het einde van een dienst of aan het einde van de dag af te ronden.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Regulier onderhoud

Regelmatig onderhoud is een zeer nuttige praktijk die ervoor zorgt dat de keuken van je restaurant veilig is voor werk en diner. Als het gaat om het onderhoud van restaurantapparatuur, moet je letten op alle zware machines en systemen waarmee je restaurant is uitgerust. Taken zoals het afnemen van de bakplaten en grills, het schoonmaken van de branders en het controleren van de vetfilters moeten een belangrijk onderdeel zijn van de algemene reguliere onderhoudstaken voor de faciliteit. Friteuses worden gebruikt om regelmatig grote hoeveelheden gefrituurd voedsel aan gasten te serveren. Het is essentieel om de friteuses regelmatig te onderhouden door vuile olie uit de apparatuur te zuigen, de frituurmanden en verbrandingsventilatoren schoon te maken en te controleren op gaslekken. Fornuizen moeten regelmatig worden onderhouden, omdat dit een van de meest gebruikte apparaten in een grote commerciële keuken is. 

Dieptereiniging 

Dagelijkse basisreiniging en dieptereiniging zijn twee verschillende dingen. Terwijl je eigen werknemers en personeel de dagelijkse schoonmaak voor hun rekening kunnen nemen, vereisen grondige schoonmaakprocedures het inhuren van getrainde professionals. Het grondig reinigen van een commerciële keuken is een gedetailleerde procedure, die zowel training als ervaring vereist. Omdat het personeel in je instelling niet over dit soort training en expertise beschikt, moet je contact opnemen met een deskundige op het gebied van de kapreiniging van commerciële restaurants bij je in de buurt. Omdat dieptereiniging geen algemene reiniging is, wordt al het vuil en viezigheid uit alle hoeken en gaten van de commerciële keuken verwijderd. Dit is iets dat algemene dagelijkse schoonmaak niet kan bereiken.

Inschrijven nieuwsbrief

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.