Spring naar de content
bron: anp

Grootse brieven van Sjoerd Kuyper

Arjan Peters brengt met enige regelmaat interessante boeken voor het voetlicht die niet veronachtzaamd mogen worden. Deze keer bespreekt hij het brievenboek De spanning stijgt van Sjoerd Kuyper.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Arjan Peters

Het is volkomen terecht dat Sjoerd Kuyper (72) lof krijgt toegezongen bij zijn 50-jarig schrijverschap, en zijn jongste kinderboek De grote vloed bewijst dat hij nog lang niet uitgeschreven is. Maar zelfs als hij wordt geïnterviewd, verzuimt men te vermelden dat hij óók altijd voor volwassenen heeft geschreven, vanaf het debuut, de dichtbundel Ik herinner mij Klaas Kristiaan (1974).

En laten we de brieven aan vrienden en bekenden niet vergeten. Kuyper is de beste briefschrijver na Gerard Reve. In 2022 verscheen Wij schreeuwden omhelzingen naar elkaar, met brieven uit het eerste en angstigste jaar van de corona-pandemie. Het werd een verkapte autobiografie: anekdotes en bezorgdheid wisselden elkaar af. Het virus regeerde, zijn moeder ging dood, een depressie dreigde, tijdelijke drankzucht legde hem lam (‘de ellende is; wijn helpt’), en op een prettige manier zorgden die donkere berichten voor evenwicht, want de schrijver is gelukkig getrouwd, vader en grootvader, en woont in het idyllische Bergen. Gelukkig slaat hij ons niet met zijn geluk om de oren.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.