Spring naar de content
bron: johan kleinjan

Niet swipen maar schuren

Twaalf jaar na de introductie van Tinder is het cynisme over datingapps toegenomen. Veel jongeren zouden liever iemand in het echte leven tegenkomen, maar zijn ook gehecht aan het gemak en de risicoloosheid van internetdaten. Kunnen we elkaar nog zonder technologische hulp het hof maken?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bina Ayar

“De essentie van romantiek is onzekerheid,” schreef Oscar Wilde in The Importance of Being Earnest (1895). Tegenwoordig lijkt het alsof onzekerheid niet meer bestaat: voor romantiek gaan we gewoon naar de online liefdeswinkel die rijkelijk is gevuld met een diversiteit aan apps. Er zijn apps voor mensen die een serieuze relatie zoeken, apps om vreemd te gaan en apps om alleen te flirten. Via apps kunnen we gelijkgestemden vinden of juist in contact komen met andersdenkenden. Van seniorenliefde tot ‘vulgaire’ seks, voor alles is een app. Het aanbod is eindeloos, en dan hebben we ook nog steeds Grindr en Tinder.

Voor liefdesfilosoof en schrijver Jan Drost staat online ‘Tinderliefde’ niet haaks op de romantiek waarover hij eerder het kritische boek Het romantisch misverstand – Anders denken over liefde schreef. Romanticus Jean-Jacques Rousseau zou in onze tijd best wel eens Tinderverslaafd kunnen zijn, zegt Drost, die meerdere boeken op zijn naam heeft staan en filosofielezingen en -trainingen geeft. Romantici zijn verliefd op een ideaalbeeld, zegt Drost. Het swipen stimuleert volgens hem de zoektocht naar perfectie en daarmee een ‘hyperkritische consumentenhouding’. Zwart-wit is het niet – hij zal straks vertellen over verschillende variaties van internetliefde – maar volgens de filosoof begint liefde niet bij swipen maar pas als het gaat schuren. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.