Spring naar de content
bron: theo van den boogaard

Zomerlezen: deze boeken kunnen mee in de vakantiekoffer

In zijn laatste stuk als recensent van HP/De Tijd stelt Thomas van den Bergh een lijst samen van zijn tachtig favoriete boeken die de afgelopen jaren verschenen. Van Frits van Oostrom tot Anjet Daanje: deze boeken kunnen mee in de vakantiekoffer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Thomas van den Bergh

In het voorjaar van 2016 verscheen mijn eerste recensie in het tijdschrift dat u nu in uw handen houdt, vandaag leest u hier mijn laatste stuk. In de tussenliggende periode van ruim acht jaar is het aanzicht van de boekenbranche er bepaald niet florissanter op geworden. De toenemende ontlezing leidde tot een dalende belangstelling voor literatuur, de positie van uitgevers en boekhandels verslechterde. En dan is de voorgenomen btw-verhoging op boeken nog niet eens doorgevoerd. 

Maar laat ik mijn afscheid niet verzuren met apocalyptische vooruitzichten. De literatuur overleeft het wel. Schrijvers zullen zich altijd willen uitspreken, hoe guur de omstandigheden buiten hun werkkamer ook mogen zijn. Dat een schrijver bewust de stilte kiest, zoals Thomas Rosenboom, die al meer dan tien jaar geen roman meer heeft gepubliceerd, is een zeldzaamheid.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.