Spring naar de content
bron: anp

Nederland: geen daden maar woorden. Veel woorden

Nederlandse politici zijn geobsedeerd door woorden, maar met daden zijn zij niet zo bezig, schrijft Jan Kuitenbrouwer. 'Het enige dat de ophef over het woord 'omvolking' opleverde is dat mevrouw Faber voortaan hetzelfde gaat zeggen in andere bewoordingen, en dat wij dan weten dat zij ‘omvolking’ bedoelt.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

Als de discussie van de afgelopen weken over de term ‘omvolking’ iets illustreert, dan is het wel de gigantische kloof die gaapt tussen wat de meningsvormende klasse in dit land bezighoudt en wat gewone mensen interesseert. Ruim de helft van het electoraat stemt voor een anti-asiel- en -immigratiebeleid en opiniemakend Nederland stort zich in een discussie over het woord ‘omvolking’. Let wel: ‘omvolking’ is geen beleidsvoornemen, geen geheim radicaalrechts project dat nu nog ergens onder een dekzeil in een hangar staat doch weldra uitgerold zal worden, het staat voor een idee, een opvatting. Wélke opvatting precies is overigens onduidelijk, maar dat maakte het debat alleen maar geanimeerder. Men noemde het bijvoorbeeld een ‘naziterm’, maar in de mond van PVV-ers en andere rechtsradicalen betekent ‘omvolking’ nu net het omgekeerde van wat de Nazi’s ermee bedoelden. Doet er niet toe, éven die Hiltlerassociatie erin fietsen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.