Spring naar de content
bron: anp

Waarom Mark Rutte perfect geschikt is voor zijn functie bij de NAVO

Mark Rutte is officieel benoemd tot nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Ilja Leonard Pfeijffer gelooft oprecht dat hij de kwaliteiten heeft om in deze functie een betekenisvolle rol te kunnen spelen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ilja Leonard Pfeijffer

Nederlanders kunnen sowieso slecht omgaan met succes van Nederlanders, maar als een Nederlander een topfunctie in de wacht sleept in het buitenland, slaat de verwarring dubbel toe. De argwaan jegens kwaliteiten en de allergie voor aanzien en distinctie krijgen dan opeens gezelschap van een ontwrichtend oranjegevoel. We hebben het gezien bij Frans Timmermans, die, toen hij bij de Europese verkiezingen van 2019 Europees kampioen kon worden, door iedereen werd aangemoedigd als onze Frans, maar die, sinds hij het in zijn hoofd heeft gehaald om naar Nederland terug te keren om ons te laten profiteren van zijn ervaring en expertise, de favoriete boksbal van de sociale media is geworden. Dat is het: we vinden het prachtig als een Nederlander die buitenlanders een poepie laat ruiken, maar hij of zij moet vervolgens vooral niet denken dat hij wat voorstelt. Je laat je een keer met je medailles om je nek door het hossende dorp rijden in een boerenkar, maar dan is het klaar met de gekkigheid en kruip je weer gewoon braaf terug in je habitat van geruststellende middelmaat. 

Het grootste compliment dat een beroemde Nederlander van Nederlanders kan krijgen, is dat hij zo gewoon is gebleven. Ik heb een keer gelezen dat André Hazes op het hoogtepunt van zijn roem regelmatig terugging naar zijn oude buurtslagerij in de Jordaan. “Dat is zo mooi van André,” zei de slager dan. “Hij koopt nog steeds gewoon slavinken.” André durfde vervolgens niet meer te zeggen dat hij eigenlijk was gekomen om een paar mooie kogelbiefstukken te kopen. Hij bestelde braaf slavinken, net als de keer daarvoor en de keer daarvoor. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.