Spring naar de content
bron: anp

Kabinet-Schoof: schaf meteen die rare ZZP-wet af

Het eerste wat het kabinet-Schoof moet doen is het wetsvoorstel voor een verplichte ZZP-verzekering in de prullenbak gooien. Die wet is een wangedrocht dat ZZP’ers de armoede in jaagt, schrijft Willem Pekelder.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Willem Pekelder

Het is te hopen dat de eerste daad van het kabinet-Schoof het kielhalen van de BAZ zal zijn: de wet Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen. Met zijn laatste adem blies het demissionaire kabinet-Rutte dit wangedrocht de wereld in, zogenaamd om ZZP’ers bij ziekte te beschermen tegen armoede. Maar de BAZ doet precies het tegenovergestelde: ZZP’ers de afgrond in jagen.

Immers, wat heb je aan een verzekering waaraan je 6,5 procent van je winst (maximaal 195 euro premie per maand) moet afdragen om vervolgens een jaar lang te wachten op een uitkering. Dat eerste jaar mag je overbruggen met je spaargeld. Dan moet je als alleenstaande toch al gauw zo’n 30.000 euro op de bank hebben.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.