Spring naar de content

Verduurzamen begint bij de investering in goede isolatie

Een groeiend aantal huishoudens koos de afgelopen jaren voor het verduurzamen van hun woning.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Populaire investeringen hierbij waren het zonne-energiesysteem, de (hybride) warmtepomp en bijvoorbeeld een laadpaal voor de elektrische auto van de zaak. Het verduurzamen van een woning is vaak pas interessant, wanneer de isolatie op orde is. Om deze reden loont het om eerst te investeren in de verbetering van de spouwmuurisolatie, de daksiolatie en bijvoorbeeld de beglazing. Pas wanneer de isolatiewaarde van voldoende niveau is, haalt men het maximale uit een (hybride) warmtepomp. In dit artikel lees je er meer over. 

Warmtepomp monteren in een goed geïsoleerde woning 
Bij de investering in een warmtepomp heeft men de keuze tussen een volledig elektrisch en een hybride model. Een hybride warmtepomp wordt naast een bestaande cv-ketel geplaatst. Op momenten dat het de warmtepomp niet lukt om een ruimte voldoende te verwarmen, springt de cv-ketel bij. Is de isolatiewaarde van een woning relatief laag? In dat geval wordt de cv-ketel al vroeg in het jaar ingeschakeld, wat maakt dat het gasverbruik in huis nauwelijks afneemt. Het duurt zodoende langer, voordat de warmtepomp kosten volledig zijn terugverdiend. In een goed geïsoleerd huis is de cv-ketel slechts enkele dagen per jaar nodig, wanneer het buiten erg koud is. Je verbruikt op deze wijze voornamelijk elektriciteit en nauwelijks gas. 

Combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen 
Wanneer de woning voornamelijk verwarmd wordt door de (hybride) warmtepomp is een combinatie van dit apparaat met zonnepanelen interessant. Zo wordt de benodigde energie voor de verwarming in huis grotendeels zelf opgewekt. Het levert een forse besparing op de energierekening op, waarmee verduurzamende investeringen relatief snel zijn terugverdiend. Een derde stap zou de aanschaf van een thuisbatterij kunnen zijn. Een overschot aan opgewekte groene stroom wordt zo in huis opgeslagen voor een later moment. 

ISDE-regeling voor verduurzaming van woningen 
Huishoudens die een verduurzaming van hun woning momenteel overwegen, doen er verstandig aan te kijken naar de ISDE-regeling. Deze Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing maakt het mogelijk om subsidie aan te vragen voor bijvoorbeeld de installatie van een (hybride) warmtepomp. Kijk op de website die bij deze regeling hoort, om te zien welke modellen onder de voorwaarden van de ISDE vallen. Niet alleen bij de investering in een warmtepomp word je financieel gecompenseerd; datzelfde gebeurt bij verschillende andere verduurzamende maatregelen. Een investering in zonnepanelen valt buiten de ISDE-regeling, mede doordat je hierbij al gecompenseerd wordt middels het 0% btw-tarief. 

Inschrijven nieuwsbrief

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.