Spring naar de content
bron: anp

Philip Huff geeft recensenten die zijn boek slecht bespreken één ster

De laatste roman van Philip Huff werd matig besproken in de pers. De slechte recensies berusten volgens de schrijver op 'misverstanden'. In een lijvig stuk probeert hij die misverstanden nu recht te zetten. Tessa Sparreboom denkt er het hare van.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tessa Sparreboom

Op de site van het literaire tijdschrift Hollands Maandblad staat sinds vorige week een essay met de drakerige titel We weten dat je toen gewoon achter je laptop zat. Enkele opmerkingen over de ontvangst van autobiografische fictie. Het is geschreven door Philip Huff. ‘Enkele opmerkingen’ zijn 15.000 woorden en ‘autobiografische fictie’ slaat vooral op zijn nieuwste roman Open, waarvan ‘de ontvangst’ matig was. De slechte recensies van Huffs boek berusten volgens Huff op misverstanden. Tijd voor ‘herstelwerkzaamheden’.

‘Nu ik mijn laatste roman heb geschreven,’ schrijft Huff aan het begin van zijn stuk, ‘lijkt het me een uitgelezen moment om het huis van de Nederlandse literatuurkritiek te bezoeken.’ In 2016, toen hij nog lang geen ‘gepensioneerde romanschrijver’ was, schreef Huff een soortgelijk stuk, ook voor Hollands Maandblad, en in 2022 schreef hij op Twitter een draadje naar aanleiding van een minder positieve bespreking van zijn roman in de Volkskrant (‘Wat wel opvalt aan die kritische reacties, is de oververtegenwoordiging van mannen van boven de 60’). Eigenlijk is elk moment waarop Huff een slechte recensie krijgt ‘een uitgelezen moment om het huis van de Nederlandse literatuurkritiek te bezoeken’.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.