Spring naar de content
bron: anp

Dick Schoof is zijn gezag nu al kwijt

Geert Wilders is tijdens het eerste debat al begonnen met de sabotage van zijn eigen marionettenkabinet. Na verloop van tijd trekt hij de stekker eruit en begint het voor hem pas echt, schrijft Ilja Leonard Pfeijffer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ilja Leonard Pfeijffer

Vorige week was ik ziek en vorige week volgde ik de integrale uitzending van het twee dagen durende Kamerdebat over de regeringsverklaring die minister-president Dick Schoof namens zijn zojuist beëdigde regering had uitgesproken. Er bestaat een oorzakelijk verband tussen mijn ongesteldheid en mijn politieke belangstelling, maar terwijl ik aanvankelijk nog dacht dat mijn ziekte de oorzaak was van de lamlendige ledigheid die ik met vele uren politiek debat kon vullen, begon ik geleidelijk door te krijgen dat het oorzakelijke verband andersom net zo geldig was en dat mijn malheur minstens voor een deel werd veroorzaakt door de wanvertoning waarvan ik getuige was. 

Want het was een ziekmakend debat. Hoewel dat waar is, is het onnodig dat ik dat met zoveel woorden zeg op deze plek, want het is in uiteenlopende felle en verontwaardigde bewoordingen al door iedereen gezegd. Zelfs de hoofdrolspelers zelf kwamen al tijdens het debat tot de conclusie dat zij een misselijkmakend schouwspel hadden opgevoerd en gingen daar schuldbewust en zogenaamd volwassen op reflecteren vanuit de overweging dat zoiets gewaardeerd zou kunnen worden in de peilingen. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.