Was de moord op Navalny gunstig voor Poetin?
De recente gevangenenruil tussen Rusland en het Westen doet de vraag rijzen of de moord op Aleksej Navalny achteraf bezien gunstig voor Poetin is geweest, of juist niet.
Met opzet schrijf ik hier ‘moord’, omdat geen zinnig mens gelooft dat Navalny op 16 februari van dit jaar zomaar is overleden. Zelfs als Navalny tijdens een wandeling plotseling aan hartfalen ten onder is gegaan, dan nog is het duidelijk dat hij door de autoriteiten zo werd gemaltraiteerd en gemarteld dat hij fysiek te zwaar heeft moeten lijden. In 2021 kwam hij gezond in Rusland aan. Meteen werd hij gearresteerd, naar een gevangenis gestuurd en vervolgens naar een strafkamp. Een jaar later oogde hij als een wrak, drie jaar later was hij dood. Als Navalny een martelaar wilde worden, is hem dat goed gelukt, maar dat is nog geen terechte reden om hem te vermoorden.
Na Navalny’s dood werd onmiddellijk gesuggereerd dat dit was gebeurd in opdracht van president Poetin himself. Een dode Navalny zou nooit het object van een gevangenenruil kunnen worden. Uiteraard werd deze suggestie door het Kremlin verontwaardigd van de hand gewezen, maar dat zegt niets. Bij elke liquidatie wordt gedaan alsof het Kremlin er niets mee te maken heeft, maar ondertussen wordt de ene na de andere dissidente stem letterlijk mond dood gemaakt. Onderzoeksjournalist Maria Pevtsjich, die als eerste wees op Navalny als onderhandelingsobject, heeft dus gelijk gekregen.
Paywall
Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.
Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.
Kies een lidmaatschap