Spring naar de content
bron: johan kleinjan

Waarom de zorg peperduur wordt

Jaar in jaar uit gaan de zorgpremies flink omhoog en is de overheid veel meer geld kwijt aan de gezondheidszorg. Overbehandeling, onnodige zorg en regelrechte fraude spelen hierbij een belangrijke rol. ‘De zorgmarkt is zo ingericht dat fraude makkelijk kan plaatsvinden.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marieke Sjerps

Nog even en we buigen ons er weer collectief over: de ziektekostenverzekering, het jaarlijks terugkerende decemberritueel. Overstappen? Een ander aanvullend pakket misschien? Een hoger eigen risico? Wie flink in de slappe was zit, of geen zin heeft in tijdrovende rekensommen, prolongeert zijn polis ongezien. Maar veel Nederlanders, vooral zij die het minder breed hebben, wikken en wegen wat ze het beste kunnen doen. Ze puzzelen of ze fysiotherapie nog zullen meeverzekeren, of de tandartsverzekering echt nodig is, en wat het kost om alternatieve geneeswijzen deels vergoed te krijgen. Het kan de sfeer in de decembermaand behoorlijk bederven. 

Dat de premies elk jaar flink stijgen, lijkt een wet van Meden en Perzen. “We worden steeds ouder, er komen meer innovatieve behandelingen en nieuwe medicijnen. Helaas stijgt daarom ook komend jaar de zorgpremie voor onze verzekerden,” schreef Zilveren Kruis afgelopen herfst haast vergoelijkend op zijn website. De mantra van de andere zorgverzekeraars is dezelfde, en in de jaren ervoor was die niet anders. De premie voor de basisverzekering ging in vijf jaar gemiddeld van 120 euro naar ruim 147 euro per maand (zie kader ‘Zorgpremies’). Voor aanvullende ziektekosten stegen de premies uiteraard ook, terwijl die relatief steeds minder worden vergoed.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.