Spring naar de content

Deze app helpt dementerenden hun familie en vrienden te herkennen

Technologie wordt steeds breder ingezet in de medische wereld. Gelukkig maar, want technologische vooruitgang zet meer deuren open naar genezing en preventie van ziektes. Ook voor dementie zijn er al meerdere technologische hoogstandjes in gebruik. Binnenkort kan er weer één aan de lijst worden toegevoegd. Onderzoekers uit Singapore ontwikkelden een app die mensen met dementie kan helpen bij het herkennen van familie en vrienden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Dementie is niet te genezen, maar kan met medicijngebruik hooguit vertraagd worden. Met de inzet van technologie, is het wel makkelijker geworden om met de ziekte om te gaan. Er is bijvoorbeeld al een GPS-systeem, waarmee mensen met dementie gevolgd kunnen worden, er zijn verschillende apps om het geheugen te trainen of om taken bij te houden en in het huis van iemand met dementie kunnen zelfs bewegingssensoren aangebracht worden, zodat hulpverleners de dagelijkse gang van een patiënt in de gaten kunnen houden en daarop kunnen anticiperen. Tot nu toe was er echter geen hulpmiddel waarmee bijvoorbeeld familie en vrienden herkend kunnen worden. Bij de ziekte van Alzheimer kunnen mensen zich op den duur geen bekenden meer herinneren en juist dat is één van de meest vervelende en confronterende bijwerkingen van de ziekte.

Wetenschappers uit Singapore lijken goed nieuws te hebben voor mensen met dementie en hun naasten. De onderzoekers hebben goede hoop dat dementerenden met behulp van een app hun familie en vrienden niet zomaar vergeten. Ze ontwikkelden de app voor de smart glass. Door gebruik te maken van gezichts- en fotoherkenning kan de bril in combinatie met de app de identiteit van de familie of vrienden van de gebruiker herkennen. Dat is al een hele grote plus, maar de onderzoekers gaan nog een stapje verder: de bril helpt zijn drager ook bij het innemen van medicijnen. Het apparaat kan zien of de juiste pillen worden genomen, in de juiste dosis.

Hoofdonderzoeker Lim Joo Hwee verwacht dat de app binnen twee jaar getest kan worden op verschillende proefpersonen, zegt hij tegen de BBC.

“Met dit project willen we een vorm van visuele intelligentie ontwikkelen en dat laten verlopen via de slimme bril, zodat het mensen kan helpen bij verschillende zicht- en geheugentaken,” aldus Lim Joo Hwee. De wetenschappers maken voor het testen van hun app al afspraken met verschillende ziekenhuizen en klinieken, die zich gespecialiseerd hebben op het gebied van dementie. De app kan in een later stadium zelfs bij bedrijven worden toegepast, zegt de onderzoeker: “Denk bijvoorbeeld aan een technicus die met complexe machinerie werkt en iets kan repareren met deze bril en app.”