HP/De Tijd 09: Talkshowtijgers

Berend Sommer 28 aug 2018

De nieuwe HP/De Tijd is te koop. Daarin is te lezen wat talkshowtijgers Peter R. de Vries, Sander Schimmelpenninck en Angela de Jong zelf van hun televisieoptredens vinden. En grumpy old man Max Pam weet het zeker: vroeger was alles beter. Lees ook over het Anastasiadorp in Drenthe, dat gemodelleerd is naar een Russisch paradijs. 

Beeld: Frank Ruiter Frank Ruiter

Drie talkshowtijgers: ‘Ik stoor me vooral aan de toegenomen lichtheid’

Wie weleens naar een talkshow kijkt, kan deze veelgevraagde gasten niet gemist hebben. Misdaaddeskundige Peter R. de Vries, Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck en AD-columniste Angela de Jong over de ins & outs van het fenomeen televisiedeskundige. ‘Talkshowgast zijn is een vak.’

Duurzaam voor een prikkie

Prijsvechter Lidl is hard op weg de meest duurzame supermarkt van ons land te worden. Het geheim van de grootgrutter? Klanten kopen automatisch verantwoorde producten, zonder er erg in te hebben. ‘Biologisch? Daar let ik niet op.’

Drents paradijs: aan de Boermastreek verrijst een Anastasiadorp

In Drenthe verrijst een zelfvoorzienend ecologisch paradijs – een Anastasiadorp, naar de new age-bestsellerserie van een Russische zakenman. Inmiddels is de groep initiatiefnemers in tweeën gesplitst, terwijl er maar één stuk land beschikbaar is. Maar ze houden de moed erin. ‘We kunnen de aarde herstellen.’

Beeld: Shutterstock

Dieren, bemin ons!

We zijn dol op de natuur en op dieren, of pretenderen dat op z’n minst. We projecteren veel op die dierbare wezens – helaas is de liefde dan ook niet geheel wederzijds. Toch is de kloof niet helemaal onoverbrugbaar…

Wat te doen met zeeën van plastic?

Veertig procent van al het plastic dat wereldwijd wordt geproduceerd, gooien we binnen twintig minuten weg. Een winterjas kopen van gerecyclede plastic flessen, op sneakers van oceaanplastic lopen – is dat de oplossing voor de plasticsoep in onze oceanen? Was het maar zo makkelijk…

Instituut van het voetstuk getrokken? Een pleidooi voor het huwelijk

Er wordt steeds minder getrouwd en steeds vaker gescheiden. Is het huwelijk ten onder gegaan aan de eigen vervolmaking, nu het een vrije keus is geworden en er geen sprake meer is van dwang? Of valt er toch nog iets te zeggen voor dit eeuwenoude instituut?

Beeld: Johan Kleinjan

De salonduurzaamheid van milieumillennials

Ze zouden massaal vegetariër zijn, geen auto bezitten en hun kleding bij de kringloopwinkel kopen. De jonge generatie staat bekend om hun milieubewuste levensstijl. Maar is dat wel terecht?

De culturele agenda van Freek en Hella de Jonge

Hoe de smaak van Hella en Freek de Jonge zich ontwikkelde. “Over het algemeen moet een toneelstuk wel aan hele hoge eisen voldoen om ons te verrassen. Geheel in de geest van de tijd zitten we een beetje zapperig op de stoel. Als het ons niet bevalt, dan zijn we weg.”

Acht vuistregels voor een gezond leven

Veel mensen denken dat het ingewikkeld en tijdrovend is om gezond te leven. Maar het tegendeel is waar. Met enkele eenvoudige maatregelen profiteer je van bijna alle bewezen positieve effecten van een gezonde levensstijl.

Vroeger was alles beter

De literatuur, natuur, onderwijs, seks – met al deze zaken was het een paar decennia geleden een stuk beter gesteld. Het Nederlandse landschap verrommelt, mannen lezen geen boeken meer en ironie wordt niet meer begrepen. Een inventarisatie van grumpy old Max Pam.

Verder deze maand: voor G.H.B. Hiltermann bespreekt de losse zeden van de Zweden. Hans Goedkoop verschijnt deze editie in het Zelfportret, Cabaretier Freek de Jonge en zijn Hella vertellen wat zij lezen, kijken en luisteren en Thomas van den Bergh recenseert deze maand Goede Mannen van Arnon Grunberg.

Klik hier of op onderstaande afbeelding om ons nummer door te bladeren op Blendle. Liever maandelijks HP/De Tijd vast op de mat thuis? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

Het volgende nummer van HP/De Tijd ligt op dinsdag 2 oktober 2018 in de winkel.

Reageer op artikel:
HP/De Tijd 09: Talkshowtijgers
Sluiten