HP/De Tijd 9: Smullen

De Redactie 29 aug 2017

In de maand september duikt HP/De Tijd in de wereld van de voeding. Is biologisch voedsel duurzamer? Wat is de laatste revolutie op voedselgebied? En microbioloog Rosanne Hertzberger en prof. dr. Martijn Katan leggen in een explosief driegesprek bestsellerauteur en arts Kris Verburgh het vuur aan de schenen.

Beeld: Corbino

‘Alles gaat vroeg of laat een keer kapot. Dat is de enige constante factor in mijn leven’

Romanschrijver en columnist Özcan Akyol (33) is voor velen een moeilijk te duiden persoon: een lieve jongen, maar bij vlagen gewetenloos; een goede vriend, maar een nog betere vijand. Na zijn veelbesproken documentaireserie De neven van Eus, over zijn familieleden in Turkije, werd hij ernstig bedreigd.

Een ontluisterend en spraakmakend vraaggesprek van Tom Kellerhuis (de interviewer van Joost Zwagerman en Thierry Baudet) met deze zelfverklaarde provinciaal uit Deventer.

Beeld: ANP

De val van een sociale Rambo

De afgelopen verkiezingen verliepen voor zijn PvdA dramatisch en resulteerden in het vertrek van Hans Spekman. Op 6 oktober na ruim vijf jaar treedt hij terug als partijvoorzitter. Een gebalanceerde Vriend & vijand over de eigenzinnige truiendrager, die zijn lokale succes in Utrecht niet op landelijke schaal wist te herhalen.

Biefstuk uit het lab – revolutie in de voedselindustrie

Over een paar jaar kunt u in de supermarkt al vlees kopen waarvoor geen dier gedood is – goed voor dier, milieu en klimaat. Dat is althans de missie van ‘kweekvleesprofessor’ Mark Post. Zelfs de vleessector investeert er nu flink in. Er is een ware concurrentieslag ingezet. “Dit wordt een revolutie in de voedselindustrie.”

Beeld: Matthias Giesen

Bio is niet beter

Biologisch voedsel is niet per se duurzamer, niet gezonder en niet lekkerder, zeggen deskundigen. Zo gebruiken biologische boeren kopersulfaat tegen schimmel. Wel zijn er voordelen voor bodemkwaliteit en dierenwelzijn. Maar het enige wat echt zoden aan de dijk zet, is minder vlees eten.

 

Beeld: ANP

Wat doen we met de migranten?

Ook deze zomer waagden tienduizenden mensen de oversteek van Noord-Afrika naar Europa. Daarnaast zal naar schattingen het aantal vluchtelingen deze eeuw nog flink toenemen. Zijn zij een bedreiging voor ons continent of juist een kans? Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer, politicus Bram van Ojik en wiskundige Jan van de Beek laten hun licht erover schijnen. Je bent het zowat met iedere spreker en zijn perspectief eens, en juist dat geeft de moeilijkheidsgraad van de vluchtelingdiscussie weer.

De TV draait door

Door de groeiende concurrentie (YouTube, Netflix, de sociale media) en afnemende reclameopbrengsten is televisieland noodgedwongen in beweging. In een boeiend leesverhaal legt televisiecoryfee, programmamaker en tv-deskundige Bert van der Veer uit hoe traditionele televisiezenders terug met hun eigen streamingdiensten, vlogkanalen en een grotere nadruk op live terugslaan.

Beeld: Paul Tolenaar

Voedselgevecht

Over wat gezond eten is, ontstaat algauw onenigheid, zelfs onder deskundigen. Microbioloog Rosanne Hertzberger (Ode aan de E-nummers) en prof. dr. Martijn Katan (Voedingsmythes) leggen in een explosief driegesprek bestsellerauteur en arts Kris Verburgh (De voedselzandloper) het vuur na aan de schenen. ‘Ik word hier op het rooster gelegd.’

Pretpark Giethoorn

Luiers in de brievenbus, noedels in waterkokers, files op het fietspad. Al die – vooral – Chinese toeristen: in Giethoorn zijn ze inmiddels wel wat gewend. Maar nu diezelfde Chinezen ook huizen opkopen en verhuren, is de boot aan. De leefbaarheid in het dorp – met Venetië als schrikbeeld – komt in het geding, vrezen de Gietersen. “Laatst zaten toeristen met hun bootjes hier achter in de tuin te barbecueën!”

Radio zoals het niet meer kan

Op de radio hoor je alleen nog maar voorspelbare hitjes. Harry de Winter besloot internetzender 40UP Radio op te richten, waarop oudgedienden als Mart Smeets en Jan Donkers met hun ‘ouwelullenmuziek’ luisteraars verblijden. “Een plaatje, een praatje – iets beters is er niet verzonnen.”

Verder deze maand: G.H.B. Hiltermann neemt afscheid van het ‘perifide’ Amsterdam, Frits Huffnagel blikt vooruit op Prinsjesdag, William Cortvriendt geeft tips om eigenhandig de gewrichtspijn te verhelpen en Thomas van den Bergh recenseert De buurjongen van Jan Siebelink. Schrijver Arthur Japin geeft een kijkje in zijn eigen culturele agenda, en Hafid Bouazza verschijnt in het Zelfportret.

Het volgende nummer van HP/De Tijd ligt op dinsdag 26 september 2017 weer in de winkel.

HP/De Stijl

De nieuwste editie van onze special HP/De Stijl verschijnt op dinsdag 31 oktober 2017. Gelijk met het novembernummer van HP/De Tijd.

Klik hier of op onderstaande afbeelding om het hele nummer in te zien en te lezen op Blendle.

 

Reageer op artikel:
HP/De Tijd 9: Smullen
Sluiten