HP/De Tijd 10: Genderspecial

Afgelopen zomer werd ons land overspoeld door een hoos aan gendergerelateerde discussies. Tijd voor een special over deze genderhype.  

De voedselindustrie heeft verregaande invloed op uitzendingen publieke omroep

Het koolhydraatrijke dieet van het moderne Westen is ongezond. “Maar de voedingsindustrie doet er alles aan om u die waarheid niet te laten horen,” schrijft arts en columnist William Cortvriendt. Met medewerking van de publieke omroep, want bij het maken van de tv-serie Hoe word ik 100? werd hij onder druk gezet om scènes te schrappen.

Gender
Beeld: Shutterstock/beeldbewerking HP/De Tijd

Genderbende 

Dit verhaal duidt de huidige genderhype en stelt essentiële vragen. De jaren zeventig zijn namelijk terug van weggeweest: weer slaat iedereen als een gek aan het emanciperen. Maar sindsdien zijn er tientallen hokjes bij gekomen voor verschillende genderidentiteiten. Ineens moeten de miniemste verschillen door staat en medeburgers erkend worden. Waar eindigt de emancipatie-escalatie?

Zo wordt politiek weer sexy

Jongeren blijven moeilijk te porren voor politieke kwesties. Dat roept de vraag op hoe de schwung terug in het politieke bedrijf komt, en hoe de jongen weer aan de politiek gebonden kunnen worden. “Niet door de Ruttes van deze tijd in elk geval, of door de hopeloos ouderwetse partijen,” stelt Frans van Deijl in dit verhaal. Nee de ‘beweging’ – die de partijpolitiek overstijgt – is het nieuwe credo, met jonge charismatische leiders als Jesse Klaver en Thierry Baudet aan het roer.

gender
Beeld: Amke

‘In Irak hoor je niemand over democratie’

Niets werkt zo goed om de problemen van ons eigen landje in perspectief te plaatsen als de wereld in gaan. Gelauwerde reisverslaggevers Floortje Dessing (programmamaker van onder meer Floortje naar het einde van de wereld), Ana van Es (Midden-Oostencorrespondent voor de Volkskrant), en Ruben Terlou (programmamaker van Langs de oevers van de Yangtze) deden het, soms met gevaar voor eigen leven. Ze vertellen in ons driegesprek over hun ervaringen en hoe ze nu naar Nederland kijken. “Ik zou werkelijk niet meer weten hoeveel lijken ik heb gezien en hoe ze eruitzagen.”

Help, de middenklasser verzuipt!

Geen vaste baan meer, geen sociaal vangnet, statusverlies: de middenklasse heeft het zwaar. Dreigt de ‘ruggegraat van de samenleving’ kopje onder te gaan? Zo ja, wat kunnen we eraan doen? Drie experts – een econoom, een historicus annex politicoloog en een trendwatcher – breken zich er het hoofd over.

Gender
Beeld: Lynelle Denk

De transgender & de media

De media-aandacht voor transgenders is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Daarmee neemt ook de drukte in genderklinieken toe. Waarom kunnen we afwijking van de gendernorm niet gewoon accepteren, in plaats van zo veel nadruk te leggen op het medische traject? “‘Werkt al die aandacht voor transgenders emancipatoir of is het eigenlijk aapjes kijken?” stelt Micha Meinders, schrijver en transman, in dit boeiende leesverhaal van Renate van der Zee.

Denen weten alles beter 

Het kleinste land van Scandinavië lijkt alles voor elkaar te hebben: uitstekende collectieve voorzieningen, korte werkweken, veelhygge, knusheid. Maar deze tevredenheid kan omslaan in een gevoel van superioriteit. En dan hoor je er als buitenstaander nooit helemaal bij, ontdekt onze reporter Bert Nijmeijer.

Gender
Beeld: Pim Top

‘Vroeger dacht ik dat ik de wereld kon veranderen, nu weet ik dat het niet gaat’

Dit jaar maakte rockzangeres en tv-presentator Ryanne van Dorst (33) bekend hermafrodiet te zijn. Na een wild leven in kraakpanden wordt ze nu vooral high van muziek, als succesvolle leadzangeres van de band Dool. “Ik wil gewoon een eerlijk leven voor mezelf. Met een paar kippen, zonder fipronil,” zegt ze in een open vraaggesprek met Tom Kellerhuis.

Verder deze maand: G.H.B. Hiltermann wordt per abuis doodverklaard, Frits Huffnagel bespreekt de onafhankelijkheid van SP-politici, Thomas van den Bergh recenseert Nobel Streven van Frits van Oostrom. Regisseur Pieter Verhoef geeft een kijkje in zijn eigen culturele agenda, en Annet Malherbe verschijnt in het Zelfportret.

Klik hier of op onderstaande afbeelding om het hele nummer in te zien en te lezen op Blendle. Liever maandelijks HP/De Tijd op de mat thuis? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

Gender

Het volgende nummer van HP/De Tijd ligt op dinsdag 31 oktober 2017 weer in de winkel. Liever maandelijks HP/De Tijd op de mat thuis? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

HP/De Stijl

De nieuwste editie van onze special HP/De Stijl verschijnt op dinsdag 31 oktober 2017. Gelijk met het novembernummer van HP/De Tijd.