HP/De Tijd 11: Back to the eighties!

Kevin van Vliet 3 nov 2015

Back to the eighties – de elfde HP/De Tijd van dit jaar wijden we aan de roerige jaren tachtig, waarin Amsterdam het centrum van de wereld was en Nederland ook al kampte met economische tegenslag en de komst van asielzoekers.

1115mDe rebelse voetbalkenner over zijn dualistische aard
Schrijver en voetbalkenner Hugo Borst was televisie helemaal zat: al die sneue trainers die uit hun nek lullen. Hij richtte zich op radio maken en schrijven. Binnenkort verschijnt Ma, een bundel met columns over zijn dementerende moeder. HP-hoofdredacteur Tom Kellerhuis spreekt met hem over rebellie, moralisme en zijn gelukkige jeugd.

1115bInterview: CDA-leider Buma is niet zo saai als hij lijkt
Sybrand Buma vloekt nooit en hoort het metéén als anderen ‘auw-to’ zeggen. Zo werd deze burgemeesterszoon opgevoed, als telg van een oud patriciërsgeslacht. Daarom ziet hij politiek ook als een opdracht. ‘Tegen onbekenden zeiden we dat mijn vader architect was.’

1115cSubculturen: Krakers, graffiti en coke
In de eighties kende de hoofdstad een enorm scala aan subculturen. Succesvolle kunstenaars hielden zich op in de discotheek RoXY, krakers smeten met stenen naar de ME en linksradicalen riepen op tot de liquidatie van de paus. De enige overeenkomst tussen deze postmoderne minizuiltjes was politiek wantrouwen en nihilisme. Een essay van Emma Brunt.

1115eDriegesprek
: ‘De tv legt nu te veel nadruk op uiterlijk’
Ze waren de vaste nieuwsgezichten van de jaren tachtig en volgen de actualiteit nog steeds op de voet. Oud-nieuwslezers Maartje van Weegen, Noortje van Oostveen en Joop van Zijl over het Journaal van vroeger en nu. ‘Dat gedrentel van tegenwoordig leidt zo af. Je denkt eerst: o, wat een leuke billen.’

1115iTerug naar Luttelgeest
HP/De Tijd bezocht de Noordoostpolder, waar 28 jaar geleden het eerste asielzoekerscentrum de deuren opende. De parallellen met nu zijn frappant. Ook toen leidde de komst van grote aantallen vluchtelingen tot aanzienlijke onrust. ‘Die mensen horen hier niet.’

1115fToen was een uitkering nog heel gewoon
De recessie van de jaren tachtig kwam in ons land veel harder aan dan de recente crisis. Jongeren konden niet aan een baan komen en zaten massaal in de bijstand, de Nederlandse concurrentiepositie was belabberd en het Malieveld stond voortdurend vol. Pas rond 1989 was de ‘zieke man van Europa’ genezen.

1115dOptiebeurs
: de snelle jongens van het nieuwe geld
Alfamannetjes, brullende Ferrari’s en protserige huizen: de Amsterdamse optiebeurs groeide in de jaren tachtig uit tot het icoon van de financiële wereld. Hoe het ancien régime van de grootbanken plaatsmaakte voor de snelle jongens van het nieuwe geld.

1115gHoe de Amsterdamse matras in een kerkhof veranderde
Amsterdam was in de jaren tachtig één groot zuipend en drugsgebruikend matras. Alles mocht en alles kon. En toen sloeg een geheimzinnige epidemie toe, die al snel talloze slachtoffers maakte onder homoseksuelen, junks en prostituees. Aids, zo bleek al snel. Hoe de dood een alledaagse verschijning werd.

1115hFeitenfirma: 
ook de eighties kenden vluchtelingen en economische tegenwind
Het decennium van 1980 tot 1990 kent opvallende overeenkomsten met de huidige tijd: economische tegenwind, vluchtelingen- problematiek en grote sprongen voorwaarts op technologisch gebied. De Feitenfirma zette de opvallendste zaken op een rijtje.

1115jEighties in beeld
Cleo Campert (1963) fotografeerde als twintiger de extravagante housescene in de Amsterdamse RoXY. Een paar honderd meter verderop legde Max Natkiel (1942) in poppodium Paradiso de anarchisten van de jaren tachtig vast. Een gesprek over levende kunstwerken, fascistische jongeren en wachten op de juiste blik. ‘RoXY voelde als het centrum van de wereld.’

1115lSlikcultuur
: hoe de psychiatrie in de ban van de pillen raakte
Was 35 jaar geleden praten nog het devies in de psychiatrie, in de loop van het decennium werd de slikcultuur er heer en meester. Een hausse die tot op de dag van vandaag voortduurt, schrijft Bram Bakker.

Ontbijtgranen gezond? Dat had u gedacht
Cornflakes en andere cereals worden steeds populairder, want ze hebben een gezonde reputatie. Ten onrechte: ze zitten vaak vol met suiker en leiden tot tandbederf en overgewicht bij kinderen. Voedingsadvies van William Cortvriendt.

1115aMuziekrevolutie van de nederpop
Zo’n 35 jaar geleden was er een ware explosie van nederpoptalent. Met geëngageerde Nederlandstalige teksten namen bands als Doe Maar, Klein Orkest en Het Goede Doel afstand van het nihilisme van de punkrevolutie. HP/De Tijd sprak met Harrie Jekkers (1951), Ernst Jansz (1948) en Henk Westbroek (1952), de tekstdichters die de jaren tachtig het helderst in het vizier hadden. ‘Je moest wel tegen alles zijn waar iedereen tegen was.’

1115kMr. G.H.B. Hiltermann bezoekt het Heilige Land, Frits Huffnagel blikt terug op het einde van de Koude Oorlog. Dries Muus bespreekt de nieuwe Jan Siebelink, Henk van Straaten wordt onderwerpen aan het Zelfportret, en: wat kijkt, leest en luistert Bart Van Loo?

inhoud_hp

Reageer op artikel:
HP/De Tijd 11: Back to the eighties!
Sluiten