HP/De Tijd 11: Prangende kwesties

In deze novembereditie van HP/De Tijd een keur aan actuele, maandbladwaardige stukken die ingaan op prangende, tot nadenken stemmende kwesties zoals het christelijke smeermiddel van Rutte III of ons antidepressivagebruik. 

Beeld: ANP

De schrift aan de macht

ChristenUnie en SGP fungeren als ‘noodzakelijk smeermiddel’ voor het derde kabinet-Rutte. Daarmee is ‘klein christelijk’ weer in de positie om op de rem te trappen bij kwesties als abortus, euthanasie en homorechten. Dat is opmerkelijk, gezien hun geringe gezamenlijke omvang. Hoe flikken ze het toch? Onze politiek verslaggever Frans van Deijl komt in dit stuk met een vlijmscherpe analyse.  

F*ck the USA!

USA-kenners Maarten van Rossem (74), Mart Smeets (70) en Willem Post (62) proberen de ziel van het land te doorgronden: de obsessie met geweld en vuurwapens, de enorme ongelijkheid, de onverminderde populariteit van president Trump bij zijn achterban. Waarom blijven Amerikanen ondanks alles toch in de natie geloven? ‘Het epos van de VS is een strijd. You need to be a winner, number one.’ Een kritischer driegesprek over the stars and stripes hebben jullie dit jaar nog niet gelezen!

Beeld: Matthias Giesen

Antidepressiva werken niet: een broodnodig tegengeluid van een gebruiker

Antidepressiva werken niet en hebben bovendien gevaarlijke bijverschijnselen, betogen kritische onderzoekers al jaren. Tijd om alle pillen te vernietigen? Toch niet – heel veel depressieve patiënten hebben er baat bij. Een broodnodig tegengeluid van een gebruiker.

Vriend en vijand over uitgever Mai Spijkers

Hij leerde het boekenvak vanaf 1988 bij Bert Bakker en zit dus bijna veertig jaar in de uitgeefbranche. Vriend & vijand over Mai Spijkers, de uitgever van zijn eigen Prometheus. Veel auteurs dragen hem op handen, maar zijn nietsontziende zakeninstinct heeft ook kwaad bloed gezet. Vriend en vijand over een charmant parvenu. “Hij zou net zo goed veren voor matrassen kunnen verkopen.”

Beeld: Shutterstock

Pas op met zoethoudertjes voor uw kinderen

Het overgewicht onder kinderen is de afgelopen decennia schrikbarend toegenomen, ziet arts en columnist William Cortvriend. Om deze trend te keren moet het voedingspatroon radicaal anders. Het uitbannen van frisdrank en vruchtensap is in zijn ogen geen gek idee. “Het geeft te denken dat we deze vaak gebruiken om onze kinderen te verleiden tot gewenst gedrag, terwijl we ze daardoor chronisch ziek maken.” 

De culturele agenda van Jan Cremer: ‘Literatuur vind ik tijdverspilling’

Als twintiger zei hij op nationale televisie: ‘Rembrandt? Ik heb geen verstand van sport.’ Jan Cremer (77) was lange tijd de schrik van cultureel Nederland. Wat leest, luistert en ziet deze vroegere kunstnozem?

De geniale anarchie van Curaçao

Een bendeoorlog, een dreigende Venezolaanse vluchtelingencrisis, internationale georganiseerde misdaad: het nieuws uit Curaçao baart zorgen. Hoe lang blijft het nog leuk op dit overzeese deel van ons koninkrijk? ‘Curaçao heeft al zo vaak op de rand van de afgrond gebalanceerd, maar veert altijd weer terug.’

Beeld: Shutterstock

Kids with guns uit Syrië

Daders van terreuraanslagen worden steeds jonger. Ook Nederland krijgt daar mogelijk mee te maken, nu tientallen Syriëgangers met hun kinderen het kalifaat verlaten. Wat drijft deze jongeren? En is er een weg terug? Drie experts, onder wie een ervaringsdeskundige, over een prangende kwestie.

De gouden comeback van de VPRO

Na bezuinigingen en ontslagen in 2013 leek het einde nabij voor de VPRO. Maar de weg omhoog is weer ingeslagen: met spraakmakende reisreportages, documentaires en Zondag met Lubach (winnaar van de Gouden Televizier-Ring) worden de grenzen van het tv-maken opgezocht.

Een spannend profiel over hét orakel uit het westen

Al ruim twintig jaar is hij veelgevraagd expert in de media bij kwesties van defensie en internationale betrekkingen. In welke kringen verkeert Rob de Wijk (63)? Sinds 2007 bestiert deze Dwarse Denker zijn eigen denktank. “De meeste debatten gaan over wenselijkheden. Ik kijk naar wat haalbaar is.” Oud-hoofdredacteur van HP/De Tijd Daan Dijksman komt met dit uitgebreide profiel.

Verder deze maand vergastte G.H.B. Hiltermann onze koninklijk echtpaar, en bespreekt Frits Huffnagel de nieuwe machtsverhoudingen op het Binnenhof. Ook Thomas van den Bergh recenseert de Heilige Rita van Tommy Wieringa. Schilder en schrijver Jan Cremer geeft een kijkje in zijn eigen culturele agenda, en actrice Renée Soutendijk verschijnt in het Zelfportret.

Klik hier of op onderstaande afbeelding om het hele nummer in te zien en te lezen op Blendle. Liever maandelijks HP/De Tijd op de mat thuis? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

Het volgende nummer van HP/De Tijd ligt op woensdag 6 december 2017 weer in de winkel. Liever maandelijks HP/De Tijd op de mat thuis? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.