HP/De Tijd 12/01: Dubbeldik winternummer

Kevin van Vliet 8 dec 2015

HP/De Tijd bestaat 25 jaar! Om dit te vieren krijgt u naast een dubbeldik winternummer – zoals u dat van ons gewend bent – een unieke uitgave, waarin we terugblikken op een kwart eeuw topjournalistiek.

12ADe man achter het masker
In de peilingen is zijn partij nu verreweg de grootste. Maar is het premierschap daarmee ook binnen handbereik? En hoe goed kennen we Geert Wilders eigenlijk? De permanente beveiliging, zijn eenzelvigheid en zijn pokerface dragen bij aan het mysterie rond zijn persoon. Vriend & vijand over de PVV-leider. ‘Hij is altijd met politiek bezig. Dat is zijn leven.’

12BEen culinaire eindejaarsdip
In zo’n grauwe Hollandse december van tegenwoordig ligt een dipje algauw op de loer. En wat doe je dan met de feestdagen? Afreizen naar een pretpaleis op Tenerife, een strand aanleggen in je kantoor, of toch maar je best doen voor een tot mislukken gedoemd culinair hoogstandje voor het kerstdiner? Een essay van Emma Brunt.

12C‘Voor een dichte deur hangen, heerlijk’
Drie parlementaire journalisten blikken in Hotel des Indes terug op het afgelopen politieke jaar, dat voor een belangrijk deel in het teken stond van de aanslagen in Parijs. Wouke van Scherrenburg, Ferry Mingelen en Ron Fresen bespreken de emoties van premier Rutte, de tragiek van de PvdA en waarom je als verslaggever uiteindelijk niet ontkomt aan het Haagse gekrakeel. ‘Als ik ’s ochtends op de fiets naar mijn werk ga, hoor ik: zo Ron, ga je weer naar dat gekkenhuis?’


12DDe slaven van de ambassade
Het komt voor in Nederland anno nu: ambassadepersoneel dat achttien uur per dag, zeven dagen per week werkt voor een loon
van 110 euro per maand. Door de diplomatieke onschendbaarheid is het probleem knap lastig aan te pakken. Journalist Renate van der Zee sprak een slachtoffer en de organisatie die er iets aan probeert te doen.

We zijn allen immigranten
De massale toestroom van vluchtelingen is volgens sommigen een bedreiging voor onze cultuur. Maar hoe Nederlands is de ‘autochtone’ bevolking zelf eigenlijk? En wat hebben wij allemaal aan het buitenland te danken? De Feitenfirma zocht het uit.

12E‘Dit kabinet kan iedere dag vallen’
D66-leider Alexander Pechtold blikt, aan de vooravond van zijn vijftigste verjaardag, terug op tien roerige jaren in de landelijke politiek. Over dat omstreden interview in Opzij, zijn rivaliteit met Geert Wilders en de stand van ons land en de Europese Unie. ‘Europa heeft de apk nog niet gehaald.’

12FEten tot je barst
Zijn lokale en kleinschalige restaurants de trend? Welnee, in het noorden des lands zijn eetkazernes, met soms wel achthonderd stoelen, juist in. Je kunt er voor zo’n 27 euro alle nasi, sushi, spareribs en pils krijgen die je op kunt. De mensen vinden het heerlijk. Een reportage van Bert Nijmeijer.

12G‘Mijn zaal lijkt net een zaterdag bij Ikea’
De veelgeprezen cabaretier Claudia de Breij, kersvers draagster van de Louis Davidsring, is de veertig voorbij en heeft het drukker dan ooit: ze brengt een nieuw album uit, een single met Waylon, een boek, en haar laatste show Teerling trok stampvolle zalen. Een openhartig gesprek over haar teruggetrokken kindertijd, strijdlust en de kracht van taal. ‘Ik hou níks in.’

12I‘Verdomme, het is gewoon oneerlijk’
RTL-programmadirecteur Erland Galjaard geeft eigenlijk geen interviews, maar voor HP/De Tijd maakte hij een uitzondering. Hij heeft een zwaar jaar achter de rug: zijn vrouw Wendy van Dijk werd op smadelijke wijze van cokegebruik beticht, en zelf wordt hij weggezet als rücksichtslose geldwolf – terwijl zijn veelbekeken programma’s de ene na de andere Televizier-Ring winnen. ‘Als baas bij de commerciëlen ben je bij voorbaat verdacht.’

Eet veel en val af
Afslanken is een kwestie van calorieën tellen en minderen met vet, zo werd lang gedacht. Maar op de lange duur leidt dit juist tot jojoën en gewichtstoename. De sleutel tot een gezond gewicht ligt in het beperken van koolhydraten en fabrieksvoedsel. Voedingadvies van William Cortvriendt.

12J‘Ik hou zo godsgruwelijk veel van die bas’
In het leven van Wilfried de Jong is muziek van doorslaggevende betekenis geweest. In de pauzes van zijn klassieke gitaarles speelde hij stiekem jazz. Een nummer van Charlie Parker bracht na een ongeluk het gevoel terug in zijn benen. ‘Muziek is voor mij geen pretje, maar dodelijke ernst.’

12MTerugblik: het jaar 2015 in boeken
Wie waren de beeldbepalende auteurs van het afgelopen jaar? Welke debuten blonken uit, welke hypes waren terecht, en welke langverwachte romans stelden juist teleur? De oogst viel niet tegen. Plus drie veelbelovende titels die in 2016 zullen verschijnen. Dries Muus maakte een bloemlezing.

12O‘Mijn winterhaas is niet zielig’
Weg met het Appie-lappie en smakeloze braadworsten. De consument wil steeds vaker wild en niet alleen met Kerst. Maar een chef-kok die spreeuw of zwaan serveert, krijgt doodsbedreigingen. Tien overdenkingen over buitensporige dierenliefde en natuurfetisjisme.

12K
Simone van Saarloos

Verder deze maand: Ton van Dijk schrijft een ode aan de Volkswagen, Mr. G.H.B. Hiltermann bezoekt het Four Seasons in Sharm-el-Sheikh, Frits Huffnagel blikt terug op een roerig politiek jaar. We onderwerpen Simone van Saarloos aan het Zelfportret, en nemen een kijkje in de culturele agenda van Annemarie Oster. U leest eveneens twee exclusieve voorpublicaties, uit De laatste oorlog van Daan Heerma van Voss en Machteld – De muze van Karel Appel, door Babette Cremer-Sijmons.

Ook brachten wij traditiegetrouw een ode aan de doden: dichter Wim Brands aan filosoof René Gude (1957–2015), uitgever Vic van de Reijt aan Drs. P (1919-2015), zangeres Anneke Grönloh aan actrice Ellen Vogel (1922-2015), hoogleraar Erik Scherder aan zijn Britse vakgenoot Oliver Sacks (1933-2015), emeritus hoogleraar Marita Mathijsen aan schrijver Joost Zwagerman (1963-2015) en CDA-partijvoorzitter Ruth Peetom aan politicus Willem Aantjes (1923-2015).

Naast deze artikelen, interviews, portretten en veel meer leest u onze speciaaluitgave: Pas de deux – Glad ijs, smalle ijzers, nooit in het wak, een bundeling van mooie en lange leesverhalen van (oud-)redacteuren en andere medewerkers. En twee oud-hoofdredacteuren, Gerard Driehuis en Daan Dijksman, gingen rond de tafel met de huidige chef van dienst, Tom Kellerhuis, voor een terugblik op de 25 jaar van het beste gehumeurde blad van Nederland.

Al met al: genoeg leesvoer om deze winterse weken mee door te komen!

inhoud_hp

Reageer op artikel:
HP/De Tijd 12/01: Dubbeldik winternummer
Sluiten