HP/De Tijd 7/8: Dubbeldikke zomerspecial

Jessy de Cooker 4 jul 2017

Daar is-ie weer! Het dubbeldikke zomernummer van HP/De Tijd, traditiegetrouw bomvol ijzersterke interviews en reportages, indringende portretten en scherpe reflectie. (En natuurlijk de beste boeken om deze zomer mee te nemen in de koffer.)

Beeld: Paul Tolenaar

‘Mijn meningen zijn feiten’

Het valt de parlementariër Thierry Baudet (34) niet mee, zijn nieuwe ambt. Vreselijk saai is het in de Tweede Kamer: veel geneuzel over details, geen zicht op de grote lijnen. Toch zet hij door met zijn Forum voor Democratie, om de westerse beschaving van de ondergang te redden. ‘Er is nu een enorme kans om de conservatieve revolutie echt te laten lukken.’ Een intrigerend en uitgebreid interview van onze hoofdredacteur Tom Kellerhuis met Baudet.

Moord op bestelling

Al vijf jaar houdt de kasteelmoord de Belgische gemoederen bezig. Onlangs bekende huisarts André Gyselbrecht opdracht te hebben gegeven tot de moord op zijn schoonzoon, kasteelheer Stijn Saelens. Naar eigen zeggen omdat Saelens incest zou plegen met zijn kinderen. Wat schuilt er nog meer achter de muren van dit slot? Een indrukwekkende en verrassende reconstructie van deze diverse zaak door Ton van Dijk.

Beeld: Paul Tolenaar

Alles voor het perfecte shot

Ze riskeerden hun leven om wereldwijd oorlogen en andere gruwelijkheden vast te leggen, en maakten – dichter bij huis – sprekende portretten van bijvoorbeeld koningin Beatrix. Topfotografen Raymond Rutting, Sacha de Boer en Vincent Mentzel bieden een kijkje achter de schermen. ‘Ik ben weleens met een pistool tegen mijn hoofd in de auto gesodemieterd.’

Arjen Lubach: een toffe controlfreak

Hij is nu als presentator van Zondag met Lubach (weer te zien vanaf 10 september) misschien wel ’s lands invloedrijkste satiricus, die menig politicus doet sidderen. Behalve tv-maker is hij schrijver, theatermaker, cabaretier en muziekproducer. Als dj van The Galaxy vliegt hij de wereld rond. Vriend & vijand over Arjen Lubach.

Beeld: Harry Klunder

Stuitende platheid

Van Adam Zkt. Eva VIPS tot de kabinetsformatie; van EO-journalist Aad Kamsteeg tot vaginale droogheid. Geen onderwerp is te gek voor Foute Jongens Arthur van Amerongen en Rob Hoogland. Ze treden in de voetsporen van de Beste Jongens – Rijk de Gooyer, Eelke de Jong en Peter van Straaten – uit de Haagse Post. In aflevering 1: Hoe Rob de zomerpret van Arthur verpestte.

Fietsen op z’n Perzisch

Fietsen wordt steeds populairder in Iran. Autoriteiten en milieuactivisten prijzen het aan als een oplossing voor de ernstige milieuvervuiling en verkeersproblemen in de steden. Maar een vrouw op de fiets roept nog steeds controverse op.

Beeld: Matthias Giessen

Geritsel in de bosjes

Steeds meer homo- ontmoetingsplaatsen (hops) worden gesloten. Omwille van de openbare orde, zo beweren gemeenten, maar het lijkt erop dat gevoelens van afkeer een grote rol spelen. Wat is nu eigenlijk het probleem? “Het ergste wat een heteroman er kan overkomen, is dat hij sjans krijgt.”

Zomerlezen

In juli en augustus verslinden velen ineens het ene boek na het andere: in het vliegtuig, op een terras, aan zee of langs het zwembad. Wat raadt HP/De Tijd u zoal aan van de recente oogst? De 81 beste boeken voor in de vakantiekoffer, van daverende historische romans tot de betere leessnacks.

Grumpy old anchormen

De televisie raakt steeds meer in de greep van managers en de commercie. Koos Postema (84) en Aad van den Heuvel (82), beiden éminence grise van de publieke omroep, zien het met lede ogen aan. “Sociale rechtvaardigheid bij de VARA? Wat een krampachtig gelul. Hef dan de hele boel maar op.”

‘Een goudvis in een kom heeft een beter leven’

Leven in een tiny house, een klein, (veelal) zelfvoorzienend huisje, maakt gelukkiger dan in een doorsneewoning, claimen onderzoekers en bewoners. Redacteur Jan Smit – 1,95 meter, 105 kilo – nam de proef op de som. “Het is een soort oergevoel: je eigen huis, je nest bouwen.”

‘Mensen voelen zich verneukt’

In september verschijnt het 38ste boek van Pieter Winsemius, Je hoeft niet gek te zijn om wereldkampioen te worden, maar het helpt wel. Hij was minister van VROM in het eerste kabinet-Lubbers. Milieu en klimaat houden hem nog altijd bezig, maar ook het toenemende gebrek aan ‘verbinders’ in de samenleving. ‘Mensen haken af als er niet meer naar hen wordt geluisterd.’

Een helse vakantie

Kinderen en vakantie zijn een slechte combinatie. Ze zullen toch vermaakt moeten worden, en hun idee van een geslaagde dagbesteding – bijvoorbeeld een snikheet indoor-speelparadijs – strookt meestal niet met dat van de ouders. Pas als ze volwassen zijn, wordt het leuk, concludeert essayist Emma Brunt.

Mr. G.H.B. Hiltermann blijft deze zomer in eigen land, Frits Huffnagel analyseert de kansen van de tegenstanders van Donald Trump, en William Cortvriendt trekt ten strijde tegen organisaties die verdienen aan chronisch zieken.

Verder deze maand: een zelfportret van schrijver en columnist A.L. Snijders, en wat leest, kijkt en luistert Ivo Niehe?

De gehele inhoud is hier te bekijken of door op de onderstaande afbeelding te klikken.

Zomer

Reageer op artikel:
HP/De Tijd 7/8: Dubbeldikke zomerspecial
Sluiten