Spring naar de content
bron: screenshot Jinek, RTL

Angela de Jong geeft de leegte van de televisie een gezicht

Max Pam over de talkshowoorlog tussen Jinek en Op1, en de ideale talkshowgast Angela de Jong. “Geef ons dagelijks onze eigen Angela en wij zijn helemaal tevreden. Geef ons dagelijks die heerlijke kwakende oliebol en wij gaan slapen met een rond buikje.”

Gepubliceerd op:
Geschreven door: Max Pam

Prins Harry en zijn gemalin Meghan gaan naar de Verenigde Staten verhuizen in verband met de onaangenaamheden van de roddelbladen. Dezelfde roddelbladen smullen ook daar weer van. Het kan heel bevredigend zijn om te ruiken aan je eigen stront. Maar niet alleen smullen de roddelbladen, ook voor de talloze Nederlandse talkshows is het een dankbaar onderwerp. Het is inmiddels alweer half januari, maar in de Nederlandse talkshows rollen de kwakende oliebollen nog steeds over elkaar heen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts €5 per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Heeft Angela de Jong zich al uitgelaten over Meghan?

Zoals oorlog de voortzetting is van diplomatie met andere middelen, zo is Angela de Jong de voortzetting van AD’s oliebollentest met andere middelen. De oliebollentest en haringtest waren prachtige journalistieke producten, die helaas door AD’s hoofdredacteur Hans Nijenhuis zijn gekild. Oliebollenbakkers en haringverkopers kwamen in opstand tegen het kritische oordeel van de door Nijenhuis uitgezonden oliebolleninspecteurs en de haringproevers, waarna AD’s hoofdredacteur bij Eva Jinek besloot de hele boel op te heffen.

Maar helemaal zonder oliebollen gaat het natuurlijk niet bij het Algemeen Dagblad. En toen kwam Angela de Jong in beeld.

Zij werd al snel benoemd tot Redacteur Bekende Nederlander, iemand dus die geacht werd zonder kennis van enige zaken over alles en nog wat een mening te hebben. Normaal gesproken is de rol van kwakende oliebol nog een zware kluif, maar Angela de Jong wist die al snel met verve te vertolken. Ere wie ere toekomt. Reeds in mijn stuk over de twee Hoofdwetten van de Televisie voorspelde ik hoe het ons met Angela de Jong zou vergaan. Ik schreef dat het ermee zou eindigen dat Angela in een talkshow zou gaan zitten, die ze vervolgens zelf in haar eigen krant weer zou bespreken. En zo is het ook precies gegaan met Koningin Oliebol van het AD!

Laat niemand ontkennen dat ik profetische gaven bezit.

Uit de talloze krantenberichten over de nieuwe talkshows die als een lepra-uitbraak over de Nederlandse kijker worden uitgestort, maak ik op dat Angela de Jong zelf de talk of the town is geworden. Zo heeft de leegte van de televisie toch nog een gezicht gekregen. En niet alleen een gezicht, ook nog dikke beentjes. Wat Angela de Jong doet, zou eigenlijk veel meer moeten gebeuren: je eigen optredens becommentariëren. Zelfreflectie! Op die manier krijg je pas echt positief nieuws in de media. Wij, als kijkers, hebben zo langzamerhand wel genoeg van al dat klotenieuws over drone-aanslagen en vliegtuigen die naar beneden worden geschoten. Geef ons dagelijks onze eigen Angela en wij zijn helemaal tevreden. Geef ons dagelijks die heerlijke kwakende oliebol en wij gaan slapen met een rond buikje.

Zo heeft de leegte van de televisie toch nog een gezicht gekregen. En niet alleen een gezicht, ook nog dikke beentjes.

Er schijnt in Hilversum ‘een kijkcijferoorlog’ te woeden tussen Jinek en de meute van NPO1. Beide talkshows zitten tegen het 1 (één) miljoen kijkers aan. Denk daar even over na. Dagelijks kijken in het totaal zo’n twee miljoen kijkers tegelijkertijd naar programma’s die hoofdzakelijk bestaan uit flauwe kul.

En dan nu Gordon, Gerard Joling of Frans Bauer.

En dan nu een leuk filmpje over een kat, een olifant of nijlpaard.

En dan nu premier Trudeau over een vliegtuig dat uit de lucht is geschoten. En nu Karel van Putten, die een hele rare ziekte heeft waaraan hij dood gaat (applaus) en dan nu Peter Koelewijn, die Kom van dat dak af! gaat zingen.

Het is eigenlijk kunst wat ik doe ik, zegt Peter Koelewijn, en Charles Groenhuijsen knikt instemmend. Ondertussen denkt Charles aan president Trump, over wie hij nog een leuk filmpje in petto heeft.

Kom van dat dak af, dit is de laatste keer!

Dank je, Peter, fijn dat we je onze gast wilde zijn.

Vijf dagen in de week, twee miljoen kijkers. Denk daar eens over na. Vind je het gek dat er niet meer wordt gelezen en dat ze op de middelbare school niet meer kunnen spellen en rekenen? Hoe meer kijkers, hoe beter – hoe opgetogener ze zijn bij de publieke omroep. Denk daar eens over na.

Dagelijks kijken in het totaal zo’n twee miljoen kijkers tegelijkertijd naar programma’s die hoofdzakelijk bestaan uit flauwe kul.

Eva Jinek zei dat ze iedereen alles gunde, zo lang zij maar zou winnen. Het legertje der oliebollen applaudisseerde bij haar aan tafel. Voorlopig lijkt het er niet op dat Eva gaat winnen. Bijna elke avond verliest zij van de amateur-duo’s van de NPO. Alsof Ajax – althans het zelfbenoemde Ajax – elke avond van Helmond Sport klop krijgt.  

“Heb je het al gehoord?”

– “Nee, wat dan?”

“Eva Jinek is terug op aarde.”

– “Wat zeg je me nou!”

“Ja, de (televisie)wereld is verlost. Ze heeft de publieke omroep bij de neus genomen.”

– “Dat is leuk, zeg!”.

Voor wie het niet herkent: dat beroemde dialoogje schreef Schopenhauer over Jezus en de duivel.

Over Eva gesproken, er is nog iemand die probeert op aarde terug te keren: haar ex-geliefde Bram Moszkowicz. Het gerechtshof in Leeuwarden heeft zijn persoonlijk faillissement vernietigd, vermoedelijk omdat Brammetje eindelijk zijn belastingschulden heeft afbetaald. Brammetje wil nu zelfs weer advocaat worden. Destijds is hij door de Orde van Advocaten levenslang uit het ambt geschrapt wegens wanbeheer. Dat moet je het wel erg bont maken.

Laat ik als profeet een voorspelling doen: dat gaat niet Bram lukken. De Orde wil hem echt niet meer. Wat misschien wel gaat lukken, is Bram zijn eigen talkshow geven. Destijds is Jeroen Pauw daar als producent en Brams televisiemanager nog mee bezig geweest. Werd niks, maar nu is er een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Ik zie het helemaal voor me: Late Nite met Bram.

En hier is onze eerste gast…Angela de Jong!

Angela, darling, neem een oliebol, daar staan ze voor.

Ik garandeer één (1) miljoen voor Angela en één (1) miljoen voor Bram, is samen twee (2) miljoen kijkers.

Word lid van HP/De Tijd