Spring naar de content
bron: wikipedia

De Stopera van Pyongyang aan de Amstel: één grote bimbobox vol mottige juichaapjes

Don Arturo over de volslagen incompetente politica’s van de gemeente Amsterdam. ‘Het is eigenlijk best jammer dat BIJ1 is geïmplodeerd, want het was een genot om naar deze levende bimbobox te kijken.’

Gepubliceerd op:
Geschreven door: Arthur van Amerongen

Wie kent hem nog, die goeie ouwe bimbobox? Vroeger stond-ie onder andere op uitspanning De Westerbouwing, in het Vondelpark en in de speeltuin van de Pyramide van Austerlitz op de Utrechtse Heuvelrug. De VPRO heeft zelfs een radiodocumentaire gemaakt over de wereldberoemde aapjeskast: beeld!

En hier legt een Duitse ingenieur uit hoe de bimbobox in de Tweede Wereldoorlog werd uitgevonden door Werner von Braun, ter lering ende vermaak van frontsoldaten. Die wilden tijdens hun weekendverlof graag lekker swingen op de muziek van Herb Alpert & the Tijuana Brass maar Herp mocht Duitsland niet in omdat ie Joods is dus Onkel Werner bedacht de bimbobox.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts €5 per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

In de Verenigde Staten ging het begrip bimbobox een geheel eigen leven leiden want daar is een bimbo geen trommelend of toeterend aapje maar een intellectueel uitgedaagd vrouwmens.

En daarmee zijn we beland bij het onderwerp van mijn preek: volslagen incompetente politica’s en we beginnen in de bimbobox van Mokum, ook wel de Stopera genoemd. Sheher Khan (DENK), Yasmine Bentoumya (GroenLinks) en Nilab Ahmadi (BIJ1) eisen namelijk dat Rutte’s Roverheid IV stante pede het boerkaverbod opheft: “Het is een symbolische wet, ontraden door de Raad van State en Amnesty International. Een symbolische wet met grote gevolgen. Sinds de invoering ervan worden meer moslima’s fysiek en verbaal lastiggevallen. Moslima’s mét en zonder nikab.”

Amsterdams actieonderzoek van begin dit jaar laat inderdaad zien dat het verbod een groot versterkend effect heeft op moslimdiscriminatie. Het sentiment rondom vrouwen met hoofddoek wordt negatiever. Volgens de onderzoekers draagt deze wetgeving er bovendien aan bij de vergroting van de tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen in de stad. Het bewuste onderzoek is verricht door de usual suspects Abdou Menebhi en Roemer van Oordt. Ik bedoel: een onderzoek naar antisemitisme in Amsterdam door Greetje Duisenberg is betrouwbaarder.

In feite schrijft de Halsemabode dus dat er een enorme toename van ‘islamofobie’ is in Nederland door het boerkaverbod. Koekkoek!

Bimbo 1 achter de eis voor opheffing van het boerkaverbod is Sheher Khan, de fractievoorzitter van DENK in 020. Hij is vermoedelijk geen meisje (de definitie van meisje in gekkenhuis Mokum is flexibel) maar hij kijkt nog blijer uit zijn ogen dan EO-coryfee Jeroen Snel en dan weten u en ik genoeg. Zelfhaat, Sheher, pure zelfhaat!

Bimbo 2 is Yasmine Bentoumya van GroenLinks, die onvindbaar is op Google en dus verder niks doet, onder het motto: Sois Belle Et Tais-Toi.

Bimbo 3 is Nilab Ahmadi (zij/haar) van Uit Elkaar (voorheen BIJ1). Fijne kwoot: “Binnen BIJ1 zie ik alles wat nodig is om die wereld te realiseren, het geloof in radicale gelijkwaardigheid en de moed om te wijzen naar de grondslag van de problematiek: het kapitalisme. De strijd voor gelijkwaardigheid, voor bestaanszekerheid en een rechtvaardiger sociaal systeem is daarom ook een strijd vóór iedereen, in Amsterdam, maar ook daarbuiten. Het einde van imperialistische oorlogsvoering, honger, extreme armoede, discriminatie en racisme, en een wereld waarin we allemaal een kans krijgen, ongeacht wie we zijn en hoe we eruit zien, die wereld gun ik ons niet alleen, daar hebben we het volste recht op.”

Helaas zal Ahmadi de geschiedenis alleen maar ingaan door het racistisch kaltstellen van de zwarte tak van BIJ1 en met name door haar haatcampagne tegen Carla Kabamba van kleur, samen met Jazie Veldhuyzen (bezoekuren Valeriuskliniek hier).

Nou is dominee Wekker een stuk blanker dan ik. Als ik haar niet zou kennen, zou ik denken: wat een excentriek GroenLinks-fröbeldametje!

Het is eigenlijk best jammer dat BIJ1 (het clubje zwakzinnigen omschreef zich als de linkse waakhond van Amsterdam maar is niets meer en niets minder dan een bipolair kuttenlikkertje met borderline, van het soort dat verlepte raamhoeren altijd op schoot hebben) is geïmplodeerd, want het was een genot om naar deze levende bimbobox te kijken. Ik ben niet zo dol op lijkredes maar ik vind het wel zo passend om nog even de bimbo’s op de laatste kieslijst van BIJ1 erbij te pakken:

Op nummer 24 hebben we meteen een knaller van jewelste: professor Gloria Wekker.

Wekker is potjandorie net Calvijn: schuld, boete, erfzonde, predestinatie, uitverkoren. Ze zou niet misstaan in een willekeurige zwartekousenkerk. Uiteraard gelden al die gruwelijke denkbeelden enkel voor de witte man, met zijn loden last van de witte erfzonde en zijn witte schuld. Nou is dominee Wekker een stuk blanker dan ik. Als ik haar niet zou kennen, zou ik denken: wat een excentriek GroenLinks-fröbeldametje! Die zag ik vroeger vaak in mijn gewezen biotoop Amsterdam Oud-Zuid, al dan niet tijdens een cursus Rebirthing in een buurthuis of in café Welling. Met een Bo Derek-kapsel (uit de film 10) en van die gekke fladderjurken die Eegje Schoo en Tara Singh Varma ook droegen.

23. Marjan Sax. Feministische lesbische activiste en the token Jew van het judeofobische BIJ1. Nog ouder dan Anja Meulenbelt en professor Wekker samen. Stemmenmagneet.

22. Peggy Burke. Is dinnie van mijn lieve vriendin Nina Jurna dus ook mijn dinnie. Wat een geweldige jurken, meiden! Ik hoop dat dit de werkkleding wordt van BIJ1, zolang die tijger van een Vreer er maar niet in loopt!

21. Anja Meulenbelt. Eeuwige splijtzwam (klover zeggen ze in Limburg), altijd en overal. Noemt de Groene Amsterdammer extreem-rechts, dat zegt genoeg. Bovendien geschiedenisvervalser.

20. Maureen van der Pligt. Komt van de SP. Bestuurder Uitkeringsgerechtigden bij FNV Vakbond. Degelijk tiepje, al was ze vroeger behoorlijk ruig. Ik heb haar ooit nog na een avondje doorzakken in kraakcafés Vrankrijk en De Muur naar haar woongroep moeten dragen, zo dronken was ze. Ik heb daar geen misbruik van gemaakt, bij mijn weten.

19. Bluma Brechter. My kinda girl! Joodse antifascist & queer activist, revolutionair communist, vanguardist, antizionistist. Én polyamoreus. Ik ruik mijn kans!

18. Nalini Nauth. Spaart knuffelberen. Nalini betekent lieftallig in het Hindi, verder niks over haar kunnen vinden.

16. Glenda Vijzelman. Is fan van Pam Grier! Ik ook, maar vermoedelijk om andere redenen.

15. Gerhesdine Gambier. Aandoenlijk tiepje. Wil werken in winkel 2 Pieces en geeft haar c.v. aan kassameisjes van diverse filialen. Stuurt op Facebook bericht naar het wandje van 2 Pieces en vraag heel schattig of ze haar c.v. wellicht ook naar hen moet sturen.

14. Cheryl Vliet. Heerlijke tante en powerwoman. Waarom staat die niet veel hoger op de lijst! Schande!

13. Girma Segaar. Wordt naar eigen zeggen de nieuwe minister van Economie. Niet zo gek als je een telg bent uit een roemrijk eeuwenoud Joods geslacht. Girma moest ik even opzoeken en is oud-Hollands voor vriendelijke, oplettende, moderne, vlugtige en vrygewige. Die laatste eigenschap lijkt me niet zo goed voor een minister van Economie. Daar kan je beter een Klaas Knot voor hebben.

En dan wil ik mijn preek afsluiten met de opperbimbo in de bimbobox van 020: ons aller Shula Rijxman, die vermoedelijk de nieuwe directeur van Schiphol wordt, in een nek-aan-nek-race met Alexander Pechtold.

9. Marcella Perdok. Multi-getalenteerde duizendpoot want programmamaker, adviseur en coach. Helaas onvindbaar op social media.

6. Chautuileo Tranamil. YES! YES! YES! Tip van Tuur! Ik ben dol op Chilenen! Voor haar een lief liedje uit mijn activistische periode.

4. Dinah Bons! My kinda girl number 2! Ambassadeur Dinah Bons is een vrouw met een c.v. dat staat als een huis. Als activiste voor onder meer de rechten van sekswerkers en bi-culturele LGBT-ers heeft de Molukse transvrouw Dinah naam gemaakt in de roze wereld. Haar motto? “Doe mooie dingen voor anderen en jezelf.”

3. Nilab Ahmadi (zij/haar, 29) werd geboren in Rusland, waar haar ouders naartoe vluchtten tijdens de burgeroorlog in Afghanistan. Nilab groeide op in Ridderkerk en heeft haar moederland nog niet kunnen bezoeken. Benieuwd wat haar papa dan deed tijdens de Sovjet-bezetting. Weet je wie er ook uit Ridderkerk komt, en ook queer is! Margriet van der Linden! Dit kan geen toeval zijn.

2. Carla Kambaba. Dat is schrikken! Een hetero!

En dan wil ik mijn preek afsluiten met de opperbimbo in de bimbobox van 020: ons aller Shula Rijxman, die vermoedelijk de nieuwe directeur van Schiphol wordt, in een nek-aan-nek-race met Alexander Pechtold. We kijken even naar de beelden van Shula die zich opwarmt, voordat de andere aapjes van het orkest zich bij haar vervoegen.