Spring naar de content

Dikke mensen eten altijd en ieder pondje gaat door het mondje

Arthur van Amerongen over dikke mensen met een voorbeeldfunctie, fatshaming en het Mediterrane-dieet: “Je mag alles gebruiken: rood vlees, kilo’s mierzoet gebak, sloten olijfolie, liters port, crack, snuifcoke, twee pakjes sigaretten per dag en altijd een neutje bij de koffie, bij voorkeur vroeg in de ochtend.”

Gepubliceerd op:
Geschreven door: Arthur van Amerongen
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is dt728x90f.jpg

Dat ik dat nog mag meemaken, mensen: Nancy Pelosi, de Amerikaanse Marijke Helwegen maar dan zonder humor, verlaagde zich van de week op een dodelijke manier tot fatshamen

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het icoon van Michiel Vos en alle andere Nederlandse feministes zei letterlijk: Donald Trump is ‘morbidly obese’. 

Daardoor loopt de president van de Verenigde Staten volgens Pelosi een grotere kans om corona op te lopen, dus ik snap niet waar het mens zich druk over maakt. 

Nou heb ik geen verstand van morbide obesitas, maar als ik deze nuchtere cijfers over de vermeende adipositas van Trump zo bekijk, valt het wel mee.

“According to the results of his medical exam released last year, Trump, 73, had a listed height of 6 feet, 3 inches and a weight of 243 pounds. That would put his body mass index at 30.4, which narrowly qualifies him in the “obese” category of 30 or greater.”

Ik vrees dat klimaclown Frans Timmermans veel hoger scoort qua queteletindex, ook wel Body Mass Index genoemd. Onze Limburgse smulpaap geniet van zijn regentenbestaan in Brussel en is ondertussen net zo’n rond tonnetje als het symbool van de Michelin-gids, Frenskes bijbel.  

Vrijheid, blijheid en ik vind het prima als iemand zich dood wil eten zoals Michel Piccoli (repose en paix, mon vieux) in La Grande Bouffe, maar Frenske is natuurlijk niet de aangewezen persoon om zijn Europese onderdanen te dwingen minder en gezonder te eten. 

Met zijn eet-gras-gelijk-Noord-Koreanen-oekaze gisteren – opnieuw een krampachtige poging om via een geitenpaadje zijn op sterven na dode Green Deal te redden – werd Frenske de risee van de dag.

Het was sowieso de Week van Dikkertjes. Hubert Bruls, de ietwat loodzware burgemeester van Nijmegen, is de ongekroonde koning van de corona-bekeuringen. Hij reageerde tussen twee maaltijden door stomverbaasd op de kritiek dat er sprake is van willekeur: “Bonnen helpen tegen verspreiding virus, daar gaat het om.”

Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en spreekbuis van alle Nederlandse burgemeesters, noemt het de ‘Vierdaagse-methode’. 

Hij geeft zijn controleurs net als bij het wandel- en feestevenement opdracht heel erg streng op te treden. “Dat spreekt zich rond. Zo slijp je de regels er bij mensen goed in en hoef je daarna minder vaak te bekeuren.”

Dat gaat nog een dingetje worden met de mondkapjesplicht in Nijmegen. 

Onze Limburgse smulpaap geniet van zijn regentenbestaan in Brussel en is ondertussen net zo’n rond tonnetje als het symbool van de Michelin-gids, Frenskes bijbel. 

Kijk, dat Bruls nogal corpulent is, zal mij aan mijn reet roesten. Hij is net als Frenske een Limburger en geniet met volle teugen van het Rijke Roomsche Leven onder de rivieren. 

Ik ben echter best ouderwets en vind dat een burgemeester een voorbeeldfunctie heeft. Daarom vind ik ronduit lachwekkend dat Maggie de Block Minister van Volksgezondheid is in België.

Ik begeef me nu op glad ijs, want voor ik het weet sleept mijn gewaardeerde collega-columnist Asha ten Broeke mij voor het gerecht wegens fatshaming van een zuster.

Ik kom zo nog even terug op dat vetschamen. 

Zeker in tijden van corona moeten Bruls, Frenske en Maggie en andere personen met een voorbeeldfunctie gewoon dagelijks een paar uur naar de weight watchers én naar de sportschool gaan want dikke mensen lopen volgens Nancy Pelosi immers veel meer kans corona op te lopen. En de beste Bruls moet al helemaal geen hemd met horizontale streepjes aantrekken want dan is het net Maya de Bij met obesitas. 

Bruls is ook nog eens de felste pleitbezorger van het totaal geflopte Ollongren’s Democratiefestival, dat vorig jaar niet geheel toevallig in zijn Nijmegen plaatsvond. 

By the way: lezen al die publieke kamerolifantjes Trouw niet? Het dagblad opende van de week met de dwingende kop: “Zonder aandacht voor onze leefstijl is aanpak corona ‘dweilen met kraan open’”.

Billie Turf

Nog even over het fatshamen dus. Ik ben van mening dat ik grappen mag maken over dikke mensen zolang ik zelf dik ben. Momenteel weeg ik 87 kilo schoon aan de haak. Een half jaar geleden woog ik nog 96 kilo maar mijn streefgewicht is 81 kilo. Ik heb dus overgewicht en mag daarom grappen maken over de Billie en Bessie Turven van deze wereld. 

In tegenstelling tot Huubke, Frenske en Maggie trek ik mij wel iets aan van kritiek. 

Zo ontving de Volkskrant een jaar of wat geleden lezerspost van mevrouw Westra uit Grootschermer: “Met heel veel genoegen lees ik elke maandag de column van Arthur. Ongeveer een jaar geleden schreef hij heel trots over een gehaktballendieet dat hij van zijn collega Rob Hoogland had gekregen en waardoor zij enorm waren afgevallen. Tot mijn verbazing zag ik onlangs een foto in het zaterdags magazine van de twee heren samen met Maxim Hartman waarop van dat alles niets meer te zien is. Kunt U Arthur niet bewegen hier nogmaals een column aan te besteden. Dit misschien als troost voor al die mensen waarbij het afvallen ook weer eens niet gelukt is.”

Ik antwoordde de juffrouw, correct en hoffelijk als ik ben: “Waarde mevrouw Westra. Ik weeg inderdaad weer een weerzinwekkende 95 kilo. Een zeekoe is er niks bij. Ik vreet me ongans en dat komt door het verdomd mooie weer in de Algarve. Uw wil is wet, geliefde lezeres, en daarom ga ik voor u op dieet.”

Ik ben toen in twee weken tien kilo afgevallen dankzij het het Mediterrane-dieet. Met het dieta mediterrânica mag je alles: rood vlees, kilo’s mierzoet gebak, sloten olijfolie, liters port, crack, snuifcoke, twee pakjes sigaretten per dag en altijd een neutje bij de koffie, bij voorkeur vroeg in de ochtend. 

Zo ziet u maar: waar een wil is, is een weg. En voor de reeds genoemde dikkertjes heb ik de wijze raad van mijn moeder zaliger: dikke mensen eten altijd & en elk pondje gaat door het mondje. Eet daarom sla, net als de zeekoe!

Word voor slechts €4 per maand lid van HP/De Tijd