Spring naar de content
bron: twitter d66

Divers D66 presenteert kieslijst Provinciale Staten 2023: roomblanker dan een braai van de Afrikaner Weerstandsbeweging

Diversiteit en inclusiviteit zijn ver te zoeken op de D66-kandidatenlijsten voor de Provinciale Statenverkiezingen. Arthur van Amerongen grasduinde door de kieslijsten van Noord-Holland en Groningen.

Gepubliceerd op:
Geschreven door: Arthur van Amerongen

Ik had me nog zo voorgenomen om dit jaar niet meer over de reddeloze zondaren van D66 te prediken, tot ik op Twitter een foto zag van de Noord-Hollandse kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezingen van 2023.

Ik heb de vergelijking al vaker gemaakt maar hij blijft hilarisch: D66 is roomblanker dan de jaarbraai van de Afrikaner Weerstandsbeweging, alleen zijn de boeremeissies van Oranje Vrijstaat wat knapper dan de uit de klei getrokken deernen op de kandidatenlijst voor de PS 2023.

Laten we eerst even kijken wat D66 zelf verkondigt over Diversiteit en Inclusie.

“Iedereen moet zich thuis voelen bij D66. We willen een inclusieve vereniging zijn waarin iedereen meedoet, meepraat en meebeslist. D66 is ervan overtuigd dat meer diversiteit de kwaliteit van besluitvorming verbetert. Diversiteit en inclusie zijn dus belangrijke thema’s voor D66. De eerste pijler van het strategisch plan 2022-2026 is een inclusieve vereniging.”

Maar ik zie op die eerder hierboven genoemde kiek dus geen nicht en geloof me, mijn gaydar hapert nooit. (Alhoewel: meneer in het midden met blauwe coltrui, naast Calimero…?) Geen juffrouw van de Griekse beginselen (die herken ik alleen als ze een tuinbroek en een kortpittig kapsel dragen), geen mohammedaan, geen persoon van tint, geen persoon van zwaar getint en geen invalide. Alleen maar roomblanke Ronaldkoemanoïden. Met andere woorden: veel kaaskoppiger krijg je ze niet.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Academisch als ik ben, surfte ik even naar de website van D66 Groningen, want ik was nu wel benieuwd naar het diversiteitsgehalte van een andere provincie. Een impressie:

De lijsttrekker in Groningen is Sander Claassen. Zijn mantra: “Ik geloof dat je pas vrij bent als we dat samen zijn. Als iedereen gelijke kansen krijgt. Ik geloof dat het beste onderwijs, een gezonde leefstijl en veilig opgroeien in een groene omgeving voorwaarden zijn van een vitale samenleving. Het zijn voorwaarden om gelijke kansen te creëren voor iedereen. Ik sport en ben trots lid van het hockeyteam Veteranen C.”

2. Paula Benjamins-van Oudheusden. Met Paula kan je vooral goed borrelen, zo te zien.

3. Jurgen Elshof. “Ik zie Groningen als de provincie die met haar diversiteit in mensen de toekomst met trots tegemoet kan zien. We kunnen niet achterover leunen en passief afwachten. Er zijn altijd kansen die we met z’n allen moeten signaleren, naar ons toe moeten trekken en moeten verzilveren.” Ok dan, Jur!

4. Floor Buigel. Mijn stemadvies voor Groningers: stem Floor! U weet wel waarom. En niet omdat ze uit Warffum komt. Mijn opmerking over de boeremeissies van Oranje Vrijstaat neem ik terug.

5. Kevin Wójcik. Amper negentien lentes jong. Blijf uit de buurt van oom Sidney bij de congressen, lieverd!

6. Arjen de Boer wordt door de Magere Mannetjes geprofileerd als boerenzoon, dus hij zal in samenwerking met de Grote Enge Griezel Tjeerd de Groot (voorheen Miss Zuivel) ongetwijfeld het Groene Noorden ombouwen tot een grote betonnen vlakte met windmolens, zonnecollectoren en daartussen AZC’s. Dit uiteraard nadat de koelakken op nette wijze verdreven en verjaagd zijn.

7. Bob Voorneveld. Belangrijkste wapenfeit: draagt een pet.

8. Gerlof Lodewijk. Praktisch onvindbaar op het internet. Moet langer zijn dan Rob Hoogland. Is net getrouwd en heeft een sabbatical.

9. Denny Boersma. Dit moet wel de saaiste man van Groningen zijn. Een hele prestatie.

10. Zerline Geertsma. Heeft ook gewoon helemaal niks te melden, net als

11. Jetze Luhoff, de voorzitter van dit roomblanke, nietszeggende clubje. Daarom citeert hij zijn baasje Kaag. “Wij geloven dat je écht vrij bent als we dat samen zijn. Als iedereen gelijke kansen krijgt. We mensen helpen die het nodig hebben. We laten iedereen vrij, maar laten niemand vallen.”

Enfin, er volgen nog 35 namen maar ik ben nu wel klaar met al deze insipide, non-descripte sokpoppen.

Nog een leuk weetje: in het piepkleine Zoutkamp, in het hoge noorden van Groningen, werden toch 700 asielzoeker gedumpt door ‘the powers that be’? Opvallend detail: geen D66’ers in gemeenteraad Het Hoge Land, waar Zoutkamp onder valt. En in de gemeente Westerwolde (waar AZC Ter Apel onder valt) zit ook geen D66’er in de gemeenteraad. Ra ra, hoe kan dat?

Remco Vonk blies al die andere kandidaten weg met zijn charmes. Vooruit, hij is dan niet van kleur, zit ook niet in een rolstoel, maar hij is in ieder geval wel lekker de diverste tussen al die nietszeggende baantjesjagers en sokpoppen die zich via de banencarrousel van D66 omhoog willen drimmelen in de maatschappij

Voor D66 Noord-Holland, waar ik deze preek mee begon, ziet het er heel slecht uit. Bij de vorige verkiezingen voor de Provinciale Staten veroverde de regentenclub maar zes zetels. Dat worden er nu dus twee.

Dat worden een Danse Calvaire des Doods op de avond van de verkiezingsuitslag!

Vier jaar geleden viel er meer te lachen. Toen stond Felix Woudenberg op de 31ste plek van de kieslijst van D66 Noord-Holland voor de Provinciale Statenverkiezingen. Weet u nog, dat overspannen, bipolaire meisje dat zo hard NOOIT MEER FASCISME krijste? Wat is daar in godsnaam mee gebeurd?

En wat is de situatie rond ‘Jonge Democraat’ Remco Vonk uit Amsterdam, die op 18 mei 2020 in een online vergadering geïnstalleerd werd als duo-commissielid in Provinciale Staten van Noord-Holland? Amelie Strens, vice-fractievoorzitter D66 in de PS jubelde toen: “De fractie was niet alleen op zoek naar een aanvulling van de bemensing van de fractie, maar wilde ook gelegenheid geven aan een enthousiaste kandidaat om zich te oriënteren op het politieke Statenwerk. Heel fijn dat Remco die kans pakt. Wij kijken uit naar zijn enthousiasme en inbreng.”

ik citeer met vreugde mijn buurman Bart Nijman: “Maar 1 Vonk houdt de vlam van het links-liberalisme levend bij ’66! En die Vonk heet Remco, kandidaat statenlid Noord-Holland, vrolijke vent, lekker zichzelf en openlijk te huur op gay escort site Planet Romeo. Awesome! Geen geheimzinnigheid. Geen moeilijk politiek spinverhaal. Geen opgegeven hobby, gedropte bijbaan of verzwegen persoonlijke voorkeuren. Maar een politicus die ECHT zichzelf is, ECHT open is over iets wat ECHT liberaal is, en wat ook in een vrij land als het onze nog altijd (te vaak) met vraagtekens, fronsen of erger tegemoet wordt getreden. Remco Vonk heeft er geen boodschap aan. Remco Vonk ‘is er open over’, zegt hij in een reactie tegen De Telegraaf. REMCO VONK IS…. HET PROVINCIALE STATENLID VAN DE HOOP!”

Remco Vonk blies al die andere kandidaten weg met zijn charmes. Vooruit, hij is dan niet van kleur, zit ook niet in een rolstoel, maar hij is in ieder geval wel lekker de diverste tussen al die nietszeggende baantjesjagers en sokpoppen die zich via de banencarrousel van D66 omhoog willen drimmelen in de maatschappij, zonder dat ze ook maar iets kunnen.

Op naar de nul zetels, roomblanke regentjes en spierwitte onderknuppels!

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word lid, al vanaf €4 per maand.