Spring naar de content
bron: anp

Sigrid Kaag, de beste première die we nooit hadden, liegt snoeihard en zegt sorry. Haar grote uitzwaaifeest wordt heel eventjes uitgesteld

Arthur van Amerongen keek naar de persconferentie van Sigrid Kaag en zag haar keihard liegen. ‘Niemand gelooft het arrogante ijskonijn nog en aftreden is slechts een kwestie van tijd.

Kaag had tot haar aankomst op Schiphol vanmorgen in ieder geval nog drie fans: haar buttplug op pootjes Jan Paternotte, haar biografe Wilma Kieskamp én de stokoude drama queen Hein Janssen. 

De gesel van het vaderlandse variété twitterde vanuit zijn boudoir in het Rosa Spierhuis dat de hetze tegen onze schaduwpremier pure vrouwenhaat is. 

Zou die bitch dat ook durven schrijven over de zeer tendentieuze Nederlandse berichtgeving over die andere sterke vrouw: Marine Le Pen? 

Het was dus niet druk in de ontvangsthal bij de terugkeer van Kaag uit Washington: Hein Janssen achter zijn rollator (met vlaggetje, hoedje en toetertje van Corry Vonk die hij van haar kreeg toen ze veertig werd), loopjongen Jan Paternotte (hét lachertje van de week) en natuurlijk biografe Wilma Kieskamp. 

De journaliste van Trouw werkte jaren aan Sigrid Kaag. Op weg naar nieuw leiderschap en de timing van haar uitgever Mai Spijkers is briljant: de hagiografie komt over twee weken uit. 

Iedereen vroeg zich deze week af of Kaag überhaupt nog leefde. Ze had het Nederlandse volk nog wel een Zalige Ramadan gewenst maar een Zalig Pasen en een Zoete Pesach kon er niet meer van af. 

Misschien was Kaag wel ondergedoken, hetgeen ze wel vaker doet als het haar te heet onder de voeten wordt. 

Maar daar verscheen gisteren ineens een kiek van Kaag die stond te shinen naast Christine ‘zonnebank’ Lagarde (óók bekend van schandalen) én Janet Louise Yellen, econoom, centraal bankier en hoogleraar die sinds 26 januari 2021 minister van Financiën in het kabinet-Biden is. De machtige Yellen is die kleine pecuniasmurf in het midden. Maar wat ziet Kaag er verfomfaaid uit! Het lijkt wel of ze een oud kostuum van Tunahan Kuzu heeft geleend. Diens bruine schoenen vond Kaag vermoedelijk een tikkeltje te gewaagd. En wat heeft ze met heur haar gedaan! Alsof ze een uur voor een van de motoren van haar privévliegtuig heeft gestaan! En wat zou ze gemompeld hebben tegen die internationale financiële kanonnen: ‘eigenlijk ben ik minister van Buitenlandse Zaken hoor, en binnenkort word ik de eerste vrouwelijke premier van Nederland!’

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Kies een abonnement

Er moest nog een hele ploeg van visagiste Leco van Zadelhoff overheen om de schaduwpremier enigszins vertoonbaar te krijgen voor de persconferentie van haar leven. 

Wat zal Rutte trouwens aan het genieten zijn deze week: lekker in de korte broek in de sloep van Jort Kelder, flesje bier in de knuist en zijn rug laten insmeren door Jortje die hem twietjes over Kaag voorleest

Toen ik na uren brainstormen de schitterende titel van deze preek bedacht, hoorde ik de sceptici al zuchten: mooi gevonden, dominee Van Amerongen, maar er valt niks uit te zwaaien want het goede mens stapt heus niet op. Vals en vilein als ze is, laat ze die zeven golems van het bestuur opstappen en zal ze verklaren dat de zaak wat haar betreft is afgerond met het opstappen van haar ‘kingmaker’ Frans van Drimmelen. 

De sceptici hadden gelijk. Opperbobo Victor Everhardt – nog gladder dan een aal in een emmer snot – wuift alles weg. Niks aan de handa! Barbertje van Drimmelen hebben we opgehangen en dat is voldoende en als u door andere bobo’s van D66 bent bedrimmeld, kunt u ons altijd bellen!

Wat zal Rutte trouwens aan het genieten zijn deze week: lekker in de korte broek in de sloep van Jort Kelder, flesje bier in de knuist en zijn rug laten insmeren door Jortje die hem twietjes over Kaag voorleest. 

Wat een schitterende koningsdrama is dit, mensen. Kaag werd door gans journalistiek Nederland al tot de eerste vrouwelijke premier gekroond nog voordat ze zelf kond had kunnen doen van haar levenswens. 

Een hoernalistieke Gideonsbende (waaronder ik en GeenStijl) roeptoeterde vanaf het begin dat het mens voor geen meter deugde en dat dat niks met haar gender te maken had. 

Wat niemand toen wist, was het feit dat Vieze Frans de kingmaker van D66 én de ongekroonde koning van D66 was. In mijn lijkrede voor den Drimmel schreef ik deze week: 

Pechtold: ‘Ik was het gezicht dat de partij op congressen moest verkopen en die de relaties tussen bewindslieden en de fractievoorzitter in de gaten hield. Maar niet veel meer. Frans deed verder alles’. Alexander Pechtold is bepaald niet dood, anders kon ik schrijven dat hij over zijn graf heen regeert. Tijdens zijn schrikbewind schiep hij met zijn capo di tutti capi Don Drimelo een snoeiharde angstcultuur en omringde zich met jaknikkers, paladijnen, retenlikkers, sycofanten en Jezuïeten die zo gehoorzaam waren als een lijk. Zelfs als een D66-lid ook maar een ietsiepietsie kritiek had op Pechtold, werd hij of zij onmiddellijk uit de banencarrousel geflikkerd. Was Wassila Hachchi te mondig of was zij gedrimmeld door Pechtold en moest ze daarom gaan flyeren en canvassen voor Hillary? We weten het nog steeds niet.”

We kennen natuurlijk allemaal de beroemde uitspraak van de dichter Jalaluddin Rumi in zijn Derde Boek van Masnavi: vis begint bij de kop te stinken, niet bij de staart. 

Welnu, vrijwel niemand buiten de inner circle van D66 wist wie de kop van de vis was. Nu wel.

Ik lees nu her en der in het kader van downplaying en damage control dat Drimmel een onbeduidend persoontje was maar inmiddels weten we wel beter. 

Frenske was de kingmaker van Pechtold en stuurde Ingrid van Engelshoven (toen partner in zijn lobbyclubje Dröge en Van Drimmelen en bovendien D66-wethouder in Den Haag) naar Libanon om Kaag te paaien voor het lijsttrekkerschap (lees: premierschap, want daar heeft deze gevallen Macchiavelli haar ongetwijfeld mee lekker gemaakt). Leest en huivert

Ik ga nu naar de belchinees: 100 euro op het vertrek van Kaag! 

Toen Sigrid Kaag begin 2017 nog niet wist of zij de stap naar de nationale politiek zou zetten, kreeg zij bezoek uit Nederland. Oud-D66-voorzitter Ingrid van Engelshoven, de huidige minister van Onderwijs, destijds wethouder in Den Haag, was februari dat jaar op dienstreis in Libanon, en besprak bij haar thuis in Beiroet Kaags mogelijke overgang naar Den Haag. Drie jaar later wordt zij vrijwel zeker D66-lijsttrekker. 

Twee dingen: wat doet een wethoudertje uit Den Haag op dienstreis in Libanon en hoe komt het dat Van Engelshoven plotsklaps uit Den Haag is vertrokken? Geen journalist heeft dat uitgezocht maar ik voel aan mijn water dat Van Engelshoven in opdracht van den Drimmel is kaltgestellt. Ze wist en weet teveel over haar Fransje. Snode tongen in Den Haag beweren dat Ingrid ‘er wel pap van lust’, dus 1 en 1 maakt 2. 

U moet één ding niet vergeten, lieve lezer: ik voorspelde als vrijwel enige (kwestie van goede bronnen in het Haagsche hoor) dat Pechtold ging opstappen

Kennelijk leest onze bronstige veilingmeester uit Wageningen HP/De Tijd want hij stapte ‘s anderendaags warempel op. En ook de nu totaal beschadigde Kaag leest mijn stukjes trouw dus ze weet wat haar binnenkort te doen staat. Niemand gelooft het arrogante ijskonijn nog. Ik ga nu naar de belchinees: 100 euro op het vertrek van Kaag!