Spring naar de content
bron: anp

Sigrid Kaag: gedoodverfd premier of donderen er lijken uit de kast?

Arthur van Amerongen over de ‘gedoodverfde premier’ Sigrid Kaag: “Het landelijk media-offensief dat is ingezet om haar over een klein jaar tot premier te kronen, is zo hypocriet als de neten én als de kalende neet Arie Boomsma, want het draait enkel om D66, het troetelbeertje van het journaille.”

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is dt728x90f.jpg

In een Volkskrant-column schreef Martin Bril ooit dat Edith Mastenbroek de eerste vrouwelijke premier van Nederland zou worden. Ik had toen verkering met Edith, niet veel later zouden we trouwen.

In 2000 was Mastenbroek actief in de verkiezingscampagne van de Amerikaanse presidentskandidaat Al Gore en werd vanaf dat moment vaste gast bij Barend en Van Dorp.

Het gezicht van Niet Nix en toenmalig woordvoerster van XS4ALL stelde zich in 2004 mede op aandringen van Hedy d’Ancona verkiesbaar voor het Europees Parlement en kreeg de meeste voorkeursstemmen. Desondanks werd ze derde op de lijst van de PvdA-delegatie in het de Europees parlement, hoewel de partij toentertijd nog het principe huldigde van om en om een man en een vrouw.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Kies een abonnement

Nummer één van de delegatie was Max ‘Raspoetin’ van de Berg, nummer 2 ene Jan Marinus Wiersma, nummer 3 Edith Mastenbroek. Edith was stomverbaasd dat ze van de tweede plaats werd weggedrukt door een man die amper stemmen binnen harkte maar zo hoog op de lijst eindigde wegens anciënniteit.

De voorspelling van Bril kwam helaas niet uit: Edith overleed op 23 augustus 2012. We waren sinds 2007 gescheiden.

Ik moest aan Edith en de column van Martin Bril denken toen ik afgelopen weekeinde de landelijke mediacampagne rond Sigrid Kaag zag.

Hoewel de Tweede Kamer-verkiezingen pas op 17 maart 2021 plaatsvinden (als Ollongren die tenminste niet afgelast omdat het klootjesvolk toch altijd verkeerd stemt) is Kaag nu al de gedoodverfde premier, ook al staat D66 in de peilingen op acht tot maximaal tien zetels.

In het kader van gênant mediavertoon dan wel de korte lijntjes tussen politiek (D66) en verscheidene media, hier een overzichtje van de stukjes over de kandidaatstelling van Sigrid Kaag (D66) die ongeveer allemaal op hetzelfde tijdstip geplaatst werden.

De PvdA van Edith stond rond ons huwelijk, eind 2004, op een nu onvoorstelbaar hoog aantal zetels, ik meen ergens tussen de vijftig en zestig. Andere tijden dus, met andere machtsverhoudingen. De media waren toen nog verliefd op de Pvda. En op Edith Mastenbroek.

Diezelfde media doen nu net alsof het gedoodverfde premierschap van Kaag (lees: self-fulfilling prophecy) een krankzinnige doorbraak is, een revolutie.

Maar toen Mona Keijzer zich van de week kandidaat stelde als lijstrekker van het CDA, was de euforie aanzienlijk minder. Want Mona is van de verkeerde partij, ook al heeft het CDA in de prognoses meer zetels dan D66.

Mona Keijzer is volgens de media van de verkeerde partij, ook al heeft het CDA in de prognoses meer zetels dan D66.

De SP van Lilian Marijnissen heeft in de verkiezingspeilingen bijna net zoveel zetels als D66 maar de lijstrekker doet voor spek en bonen mee in de discussie over een vrouw als premier.

Toen ik tijdens een discussietje op Twitter een kritische noot plaatste over Kaag, werd ik meteen weggezet als misogyn, vrouwenhater. Als Kaag een kleurtje had gehad, was ik vanwege mijn kanttekening afgeserveerd als misogyn én racist. Van de regen in de drop.

Mijn bezwaren tegen Kaag hebben niks te maken met haar ‘gender’. Ik ben vooral allergisch voor de regentensplinterpartij D66, die het gedachtengoed van Hans van Mierlo heeft ingeruild tegen het pluche. En ik ben niet enige, want mijn HP-stukjes over D66 halen altijd megascores. Een overzichtje:

Ik ben dol op vrouwen in de politiek: Ien Dales, haar vrijer Elizabeth Schmitz, freule Wttewaall van Stoetwegen, Irene Vorrink, Marga Klompé (de eerste vrouwelijk minister van Nederland) en, last but not least, Els Borst.

Ik denk dat al deze powervrouwen premierwaardig waren maar ze hadden de tijd niet mee. De dag- en weekbladen werden tijdens hun hoogtijdagen geregeerd door sigarenrokende en whisky slurpende hoofdredacteuren die ondanks hun vermeende deugen en links-progressieve angehauchtheit in alles leken op de mennekes uit de serie Mad Men, inclusief vrouwonvriendelijke grapjes en ander seksistisch gedrag.

Haha, hoor ik de lezer schaterlachen, en dat durf jij op te schrijven! Ja, dat durf ik, want ik was nooit hoofdredacteur. Maar vijftig jaar na mijn dood komen mijn memoires uit en daarin staat een bloemlezing over de hoofdredacteuren die ik versleet en overleefde. Dan donderen de lijken uit de kast en gaan er koppen rollen!

Je zou dus kunnen stellen dat Kaag het tij en de tijdsgeest mee heeft, al geldt dat dus niet voor Mona Keijzer en Lilian Marijnissen omdat die van de verkeerde partij zijn.

Het merendeel van de media is verworden tot de sokpop en de roeptoeter van D66.

Het landelijk media-offensief dat is ingezet om Kaag over een klein jaar tot premier te kronen, is zo hypocriet als de neten én als de kalende neet Arie Boomsma, want het draait enkel om D66, het troetelbeertje van het journaille. Met de gender van Kaag heeft het niks te maken.

Het merendeel van de media is verworden tot de sokpop en de roeptoeter van D66. Niks vierde macht, schaduwmacht, luis in de pels of persmuskieten. Maar het lijkt mij onhaalbaar dat al deze ja-knikkers en paladijnen (die net zo kritiekloos over Frans Timmermans schrijven omdat hij nog meer talen spreekt dan Ivo Niehe) bekroond worden met een erebaantje in haar hofhouding als Kaag straks premier is geworden. Maar Kaag heeft nog een lange weg te gaan en ik voorspel dat er deze winter wat lijken uit de kast gaan vallen over haar verleden, want ze heeft vijanden genoeg. En dat heeft niets met haar gender te maken.

Word lid van HP/De Tijd