Spring naar de content
bron: anp

Wat zou er gebeuren als de Europese Unie een verblijfsvergunning in het vooruitzicht zou stellen voor alle Russische militairen die de wapens neerleggen?

Gepubliceerd op:
Geschreven door: Ilja Leonard Pfeijffer

Vanuit zijn woonplaats Genua beschouwt Ilja Leonard Pfeijffer wekelijks een onderwerp dat het Nederlandse nieuws beheerst. Deze week: de Europese Unie een herbivore supermacht is omringd door carnivoren, en dat moeten we vooral zo laten. 'De aantrekkingskracht van onze economie, ons welzijn, onze voorspoed, onze rechtsstaat, onze wetenschap, onze cultuur en onze beschaving blijft ons machtigste wapen. Ook nu.'

Op de site van de Corriere della Sera zag ik een korte, maar interessante video met een analyse van de Italiaanse analist Federico Rampini. Hij noemde de Europese Unie een ‘herbivore supermacht’ omringt door carnivoren. Ik vind dat een treffende en beeldende metafoor voor het ideaal dat de Unie de laatste decennia heeft nagestreefd. In plaats van in spierkracht en militair vertoon hebben wij altijd meer geloofd in onze economie, ons welzijn, onze voorspoed, onze rechtsstaat, onze wetenschap, onze cultuur en onze beschaving. Het is onze droom geweest dat wij uitsluitend op grond van deze soft powers een factor van mondiale invloed en autoriteit zouden zijn. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap