Spring naar de content

Yvon Jaspers heeft een héél groot probleem

Gepubliceerd op:
Geschreven door: Ton F. van Dijk

Je zou er boos van worden. NPO-gezicht Yvon Jaspers die bij Pauw lekker leeg mag lopen over het grote onrecht dat haar is aangedaan. Wat is het geval? De blonde presentatrice van het übersuccesvolle televisieprogramma Boer Zoekt Vrouw krijgt niet alleen voor die prestatie van haar werkgever KRO-NCRV een riant salaris. Nee, zij staat daarnaast ook nog eens op de loonlijst van het veevoerbedrijf Forfarmers.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Een slimme zet van deze op de boerensector gerichte onderneming, om het publieke gezicht van een bij boeren populair programma in te zetten voor commerciële doelen. Geld verdienen met Yvon Jaspers van de openbare omroep, je kunt het zo’n bedrijf niet kwalijk nemen.

Geld verdienen met Yvon Jaspers van de openbare omroep, je kunt het zo’n bedrijf niet kwalijk nemen.

Maar hoe zit dat met Yvon Jaspers zelf? Het Commissariaat voor de Media deed onderzoek naar de kwestie en kwam tot de conclusie dat Yvon formeel niets te verwijten valt, maar dat haar werkgever KRO-NCRV wel zorgvuldiger had moeten handelen inzake de schnabbel van Jaspers.

En dus mocht Yvon Jaspers haar verhaal vertellen op één van de grootste podia van Nederland, de talkshow van Jeroen Pauw. En dat werd voor veel kijkers al snel een ongemakkelijke ervaring.

Vooral omdat de polderdiva aan tafel zat met familie van Anne Faber. Je zou denken dat iedere talkshowgast die met dit gegeven wordt geconfronteerd, begrijpt dat het eigen leed in het niet valt bij wat de familie van Anne de afgelopen periode heeft moeten doorstaan. Instinctief zou je als tafelgenoot begrijpen dat je dan niet te veel aandacht vraagt voor je eigen ongemakjes.

Instinctief zou je als tafelgenoot begrijpen dat je dan niet te veel aandacht vraagt voor je eigen kleine ongemakjes.

Maar niet Yvon Jaspers. Sinds een kritische publicatie over haar controversiële schnabbel en het daaruit voortvloeiende officiële onderzoek naar haar nevenfunctie in de boerensector is Jaspers naar eigen zeggen door een hel gegaan.

Ze heeft alleen maar ‘gehuild’, het was alsof ze zich in ‘oorlogsgebied’ bevond en ze heeft tijdens dit emotionele inferno veel te weinig steun gekregen van KRO-NCRV. Gelukkig waren er de boeren die haar erdoor heen hebben geholpen.

Je zou denken dat Jaspers haar kind had verloren en niet de vader en oom van Anne Faber, die gezeten aan dezelfde tafel het huilerige relaas van Jaspers met verbazing moeten hebben aangehoord. Heeft Jaspers dan geen enkele empathie?

Een relletje rond een nevenfunctie  –  die inderdaad moreel omstreden is – vergelijken met een oorlogservaring in aanwezigheid van de nabestaanden van een meisje dat werd vermoord, getuigt van een totaal gebrek aan realiteitsbesef. En dat was ook te merken aan de reacties van vele boze kijkers op sociale media.

Hoe kan het dat Jaspers dit zelf niet begrijpt? Het antwoord is mogelijk gelegen in het betoverende effect dat het presenteren van succesvolle televisieprogramma’s op gemiddelde Nederlanders heeft.

Ze worden op een schild gehesen. Ze verwarren torenhoge kijkcijfers met een oordeel over wie zijzelf ten diepste zijn. En dan gaat het goed fout in het hoofd.

Ze verwarren torenhoge kijkcijfers met een oordeel over wie zij zelf ten diepste zijn. En dan gaat het goed fout in het hoofd.

Het is heel goed mogelijk dat Yvon Jaspers verblind door het enorme succes van een zwaar geformatteerd programma als BZV, dat ook in buitenlanden grote aantallen kijkers trekt, maar dan met andere presentatoren, erin is gaan geloven. Dat ze zelf zo bijzonder is, dat iedere uiting van kritiek een vorm van onrecht is.

Hoe het ook zij: Het verslag dat Jaspers bij Pauw deed van de loodzware periode in haar leven in aanwezigheid van de nabestaanden van Anne Faber is nu al het gênantste televisiemoment van het jaar.

Maar dat niet alleen. Yvon heeft nu tevens een héél groot probleem: ze is in een grote klap verlost van haar imago als ideale schoondochter, dat haar zo populair heeft gemaakt in de huiskamers van haar vele fans. Het wachten is nu op de val die daarop doorgaans volgt.