Spring naar de content
bron: ANP

Vermogenden verkiezen vaker ondernemend investeren boven de beurs

Gepubliceerd op:

Wie een redelijk vermogen heeft opgebouwd, kent het probleem: de spaarrente ligt sinds de crisis van 2008 historisch laag. En het vorig beursjaar was ook al geen reden om de champagne te laten knallen, want de AEX sloot 2018 af met een verlies van ruim 10 procent. Met name ondernemers gaan op zoek naar alternatieven om hun geld te laten renderen.

Omdat banken weinig rente betalen en er soms zelfs sprake is van negatieve rente, zoals in Japan, slinkt spaarkapitaal. Een belangrijke economische zekerheid, de cashflow die rente vroeger opleverde, is daarmee vrijwel geheel verdwenen, schrijft onder meer Business Insider. Om het eigen kapitaal op peil te houden, zoeken spaarders daarom alternatieven, door bijvoorbeeld te beleggen of te investeren. En dat gaat gepaard met grotere risico’s. Met alle gevolgen van dien.

Want wie vorig jaar actief was op de AEX zag de Amsterdamse index van de 25 meest gewaardeerde ondernemingen in Nederland, uitkomen op -10,41%. Een flinke aanslag op veel aandelenportefeuilles.

Bovendien is wie belegt, aangewezen op de beurs met alle regelgeving die daarbij hoort. Het gaat vaak om risicospreiding en met geleend geld mag – terecht – maar beperkt gespeculeerd worden. Die regels zijn er niet voor niets. De kleine belegger die zijn spaargeld inzet kan lang niet alle financiële transacties en implicaties overzien. Voor hen is die bescherming van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) wel zo veilig.  Maar het kan ook een belemmering zijn voor door de wol geverfde investeerders of ondernemers die zich bewust zijn van risico’s. Sterker: zij maken bewust de stap naar meer rendement en dito risico met een beperkt deel van hun vermogen. Hun pensioen is elders gedekt en cashflow is geen noodzaak. Zij zoeken afgewogen kansen.

Ondernemers investeren vaker buiten de beurs

Voor ondernemers is de beurs steeds minder interessant, net als banksparen. En eigenlijk druist het passief beleggen op een beurs in tegen hun ondernemende persoonlijkheid; zij willen invloed op het eindresultaat. Ondernemers zijn gewend om zelf actief te zijn in een onderneming en voor hen is investeren niet alleen maar speculeren op de beurs. Goed personeel aannemen, investeren in nieuwe technologieën, strategische wendingen maken als markten dat vereisen, het zijn allemaal bewegingen die ze maken om een onderneming (hopelijk) tot een succes te maken.

Ondernemers die alternatieven zoeken, zullen er steeds vaker voor kiezen om buiten de beurs om te investeren. Dat doen ze dan in andere bedrijven. Bedrijven waar ze bijvoorbeeld het management van kennen of in bedrijven in markten waar ze zelf verstand van hebben. Zo ontdekken steeds meer ondernemers private equity of angel investing. ‘Met beide gaat alleen iets mis’, vertelt ondernemer en ervaringsexpert Martijn van Rheenen. ‘Uiteindelijk heb je bij private equity ook geen invloed. Je stapt in een fonds waarin al veel vastligt: van de sluitingsdatum van de inschrijving, de cashcall tot het moment van exit.’ Niet heel actief dus, niet heel ondernemend.

Van Rheenen waagde zich ook, meermaals zelfs, aan angel investments. ‘Dat is de andere kant van het spectrum. Je moet zo’n markt echt kennen, meer dan alleen geld naar de tafel brengen. Je brengt je netwerk, kennis en energie in. Je onderneemt welhaast zelf actief mee. ‘En toch’, zo concludeerde de ervaren ondernemer, ‘in de meeste gevallen pakken angel investments niet uit zoals je hoopt. Wat je nodig hebt is échte invloed.’

Martijn van Rheenen deed vervolgens wat een ondernemer pleegt te doen: voor zichzelf beginnen. ‘Toen ik niet kon vinden wat ik zocht, ben ik het zelf gestart; een bedrijf dat bedrijven bouwt, dat ondernemend investeert en investerend onderneemt’, een quote die hij veel gebruikt. Het bedrijf van Van Rheenen, Momentum Capital, bouwt bedrijven in onder andere cleantech en leisure en heeft in een paar jaar een geschatte waarde van enkele honderden miljoenen Euro’s ontwikkeld. Het geld is deels bedrijfsvermogen en deels afkomstig van co-investeerders: ondernemers zoals hijzelf en family offices. 

De lijst met alternatieven voor de beurs is lang. Naast private equity, angel investments en ondernemend investeren zijn de usual suspects: vastgoed, obligaties in bijvoorbeeld MKB en investeringen in commodities. Maar ook aflossen van de hypotheek of een hypothecaire lening verschaffen aan (klein)kinderen zou je kunnen scharen onder investeringen buiten de beurs om.

De verschuiving is bij vastgoed goed te zien. Een aanzienlijk deel van spaarders is de laatste jaren gevlucht in vastgoed, zoals ING-econoom Mirjam Bani eind vorig jaar tegen De Telegraaf zei. ‘Zeker in studentensteden is het populair om een tweede huis te hebben dat je verhuurt. Dat kan natuurlijk heel lucratief zijn.’ Uit onderzoek blijkt dat op dit moment één op de tien huizen wordt verkocht als beleggingsobject, in de grote steden zelfs één op de vijf.

Het is onder andere deze beweging die laat zien hoe vermogende ondernemers alternatieven zoeken, vooral buiten de beurs. Zij blijken uiteindelijk liever zelf achter de knoppen te zitten, want dat zit nu eenmaal in hun DNA.

Meer weten over ondernemend investeren? Lees dan de whitepaper met de redenen waarom ondernemers juist investeren buiten de beurs om.