Amsterdam vecht Zwarte Piet-uitspraak aan

ANP 14 aug 2014

AMSTERDAM (ANP) – Amsterdam gaat de uitspraak van de bestuursrechter over Zwarte Piet van begin juli aanvechten. Burgemeester Eberhard van der Laan gaat in beroep bij de Raad van State tegen de beslissing dat hij de vergunning voor de sinterklaasintocht van 2013 opnieuw moet bekijken. Dat heeft hij donderdag laten weten.

De rechter oordeelde dat Van der Laan zorgvuldiger had moeten zijn bij de verstrekking van de vergunning. Hij had beter naar de grieven van de tegenstanders van Zwarte Piet moeten luisteren, concludeerde de rechtbank. Die stelde dat Zwarte Piet kwetsend is voor veel zwarte Amsterdammers en te veel nadruk legt op het slavernijverleden.

De burgemeester vindt echter dat de discussie over Zwarte Piet moet worden gevoerd in de samenleving en niet in de rechtszaal. ,,Het is veel meer dan een juridische discussie.” Bovendien is het volgens Van der Laan niet enkel een Amsterdams feest, maar een landelijke traditie. ,,Overal in het land vinden sinterklaasintochten plaats en gaan Sint en Piet op bezoek op scholen en in buurthuizen.”

Verder meent de burgemeester dat hij zich niet met de inhoud van evenementen moet bemoeien. ,,Dan kom je in de rol van zedenmeester terecht.”

Reageer op artikel:
Amsterdam vecht Zwarte Piet-uitspraak aan
Sluiten