Israëlische minister: Pétain eren onacceptabel

ANP 8 nov 2018

TEL AVIV (ANP) – De Israëlische minister Naftali Bennett heeft felle kritiek op het geplande eerbetoon aan de Franse oud-maarschalk Philippe Pétain. Volgens president Emmanuel Macron heeft Pétain zich tijdens de Eerste Wereldoorlog ,,een groot militair” betoond, onder meer vanwege zijn optreden in de Slag om Verdun in 1916. Onderwijsminister Bennett noemt die opstelling ,,onacceptabel”. Hij heeft er bij Macron op aangedrongen ,,nazi’s en hun helpers niet te excuseren of verdedigen”.

Macron zei eerder al dat de maarschalk tijdens de Tweede Wereldoorlog ,,duistere beslissingen” nam als leider van Vichy-Frankrijk, dat collaboreerde met nazi-Duitsland. Maar dat betekent voor de president niet dat de maarschalk geen eerbetoon verdient voor zijn eerdere werk. Op zondag 11 november, precies honderd jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog, wil Frankrijk acht bevelhebbers eren, onder wie Pétain. Eerder spraken Franse joodse organisaties zich hier al tegen uit.

De Slag om Verdun, met Pétain als bevelhebber, was een van de bloedigste slagen van de oorlog. Meer dan 300.000 Franse en Duitse soldaten stierven.

Reageer op artikel:
Israëlische minister: Pétain eren onacceptabel
Sluiten