Onderhandelaars zwijgen over eigen risico

ANP 6 sep 2017

DEN HAAG (ANP) – De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zwijgen in alle toonaarden over de mogelijke verhoging van het eigen risico in de zorg. Geen van de vier partijleiders wilde woensdag voorafgaand aan het formatieoverleg reageren op de berichtgeving.

Het eigen risico, dat nu is vastgesteld op 385 euro, stijgt volgend jaar naar 400 euro, meldden bronnen in Den Haag. Ook de zorgpremie zou volgend jaar weer omhoog gaan. Het eigen risico is jaarlijks onderwerp van discussie, maar wat het nu nog meer een heikel punt maakt is dat CDA en CU in de verkiezingscampagne juist pleitten voor verlaging ervan.

Toch wilde geen van de vier partijleiders op de verhalen ingaan. CU-voorman Gert-Jan Segers was nog het meest toeschietelijk en zei ,,met het verkiezingsprogramma onder de arm” naar binnen te lopen.

De oppositie loopt vrijwel unaniem tegen de verhoging te hoop, maar ook de huidige coalitiepartij PvdA keert zich daartegen. De sociaaldemocraten hebben samen met de VVD met hun demissionaire kabinet de begroting voor komend jaar opgesteld, maar wijzen nu met de beschuldigende vinger naar de nieuwe coalitie in wording. Die vier partijen zouden in samenspraak met het demissionaire kabinet het eigen risico voor komend jaar kunnen verlagen, maar laten dat volgens de PvdA na. Kamerlid Henk Nijboer gaat donderdag proberen alsnog een van de vier formerende partijen over te halen een verlaging te steunen.

PVV-leider Geert Wilders en GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet noemen de verhoging ”onacceptabel”. Ellemeet wijst erop dat mensen niet meer naar de dokter gaan omdat ze daarvoor dan zelf moeten betalen. SP-Kamerlid Lilian Marijnissen vindt de stijging ”bizar” en ”schandalig”.

Reageer op artikel:
Onderhandelaars zwijgen over eigen risico
Sluiten