Polen vieren onafhankelijkheid

WARSCHAU (ANP) – Duizenden Poolse nationalisten en rechtsradicalen hebben zaterdag in Warschau deelgenomen aan een zogenoemde onafhankelijkheidsmars. Ze riepen leuzen als ,,God, eer en vaderland” en ,,Poolse industrie in Poolse handen”, meldde het Poolse persbureau PAP.

Veel deelnemers ontstaken Bengaals vuurwerk. De politie was met 6000 agenten op de been om de demonstratie in goede banden te leiden. Antifascisten hielden een tegendemonstratie onder het motto ,,Voor onze en jullie vrijheid”.

Het was zaterdag 99 jaar geleden dat Polen zijn onafhankelijkheid terugkreeg. Het land was lang verdeeld door Pruisen, Oostenrijk-Hongarije en Rusland. President Andrzej Duda en andere hoogwaardigheidsbekleders legden kransen bij het Graf van de Onbekende Soldaat in Warschau.

Op uitnodiging van Duda nam ook EU-raadsvoorzitter Donald Tusk aan de plechtigheden deel. ,,Geen politicus in Polen heeft of zal het alleenrecht hebben op patriottisme”, zei de voormalige premier van het Burgerplatform (PO). De EU begon in juli een zaak tegen Polen vanwege omstreden hervormingen van de rechterlijke macht onder de nationaal-conservatieve regering van de Partij voor Recht en Gerechtigheid (PiS).