Yates verslaat nipt Dumoulin in elfde etappe

ANP 16 mei 2018

OSIMO (ANP) – Rozetruidager Simon Yates heeft de elfde etappe van de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. De Britse wielrenner hield in de spannende slotkilometers omhoog door de straten van Osimo Tom Dumoulin nipt achter zich. De Limburgse titelverdediger beantwoordde een demarrage van Yates niet onmiddellijk, maar wist het gaatje toch bijna dicht te rijden. Het verschil aan de finish was twee seconden.

De strijd in de redelijk korte rit van 156 kilometer ontbrandde op de venijnige hellinkjes in de laatste 5 kilometer, toen een drietal vluchters was ingelopen. De Tsjech Zdenek Stybar en de Belg Tim Wellens openden de aanval, maar zij reden zich stuk op de steile passages over kasseitjes.

Op 1,5 kilometer spurtte Yates weg en niemand leek hem te kunnen volgen. Totdat Dumoulin aanzette. De Limburger vocht voor wat hij waard was en kwam steeds dichter op het wiel van de rozetruidager uit Groot-Brittannië, maar hij haalde het net niet.

Sterke finale

Dumoulin bewees met zijn sterke finale dat de valpartij in de etappe van dinsdag geen invloed had op zijn fysieke gesteldheid en evenmin op zijn moraal. Ook al zat hij kort achter Yates, de kopman van Team Sunweb verloor door de bonificaties aan de meet nog wat extra seconden op Yates. De renner van Mitchelton-Scott heeft nu in het algemeen klassement een voorsprong van 47 seconden op de Nederlander.

De nummer drie in het klassement is de Fransman Thibaut Pinot op 1.04 van Yates. Hij arriveerde als zevende op acht seconden. De Brit Chris Froome verloor weer relatief veel tijd en zakte uit de top tien.

Sam Oomen handhaafde zich bij de voorsten en finishte als zeventiende op 33 seconden. De superknecht van Dumoulin staat vijftiende in het algemeen klassement.

Reageer op artikel:
Yates verslaat nipt Dumoulin in elfde etappe
Sluiten