Spring naar de content

Huichelen: Spies in 2005 al voor boerkaverbod

Liesbeth Spies (CDA) krijgt veel kritiek op haar uitspraak dat het boerkaverbod in de prullenbak kan. En terecht: ze steunde het verbod al voordat er sprake was van een PVV.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Plaatste Frank Poorthuis haar woensdag al in een rijtje van illustere leugenaars zoals Wim Kok, Richard Nixon (opletten, Ineke van Gent!) en Neville Chamberlain, wie even in de parlementaire geschiedenisboekjes duikt ziet een zelfs schizofrene kant van Spies. Als Kamerlid en minister was ze voor een boerkaverbod, als demissionair minister en kandidaat-lijsttrekker is ze tegen.

Op woensdag 19 oktober 2005 dient de Groep Wilders, bestaande uit één Kamerlid genaamd Geert Wilders, een motie in die het kabinet vraagt om een verbod op de boerka in de openbare ruimte. Onder de bijkans on-men-se-lij-ke druk van die ene zetel besluit het CDA – incluis het Kamerlid Spies – in te stemmen met deze motie. VVD, LPF en Groep Nawijn stemmen ook in met het voorstel. Het blijft daarna lange tijd stil totdat het verbod op gelaatsbedekkende kleding in oktober 2006 weer op de agenda komt te staan. Wilders wil van de ministers Verdonk en Hirsch Ballin weten waarom er zo getalmd wordt met het verbod. Ook CDA (wederom incluis het Kamerlid Spies) en VVD dringen aan op spoed.

Een paar dagen voor de verkiezingen maakt Integratieminister Rita Verdonk (VVD) bekend dat het verbod juridisch tot de mogelijkheden behoort. Het CDA-PvdA-CU-kabinet dat in februari 2007 aantreedt maakt korte metten met de discussie. Verdonk’s opvolgster Ella Vogelaar (PvdA) ziet een algeheel boerkaverbod niet zitten. Wel wil het nieuwe kabinet een verbod op de boerka in onderwijsinstellingen en voor openbare functies.

De VVD blijft consequent strijden voor een boerkaverbod, Henk Kamp dient in 2008 een wetsvoorstel in. Jeanine Hennis-Plasschaert trekt er in 2009 – speciaal voor HP/De Tijdeen boerka uit. Het CDA is dan al gedraaid, de christen-democraten zien een algemeen verbod niet zitten. ’ “Het verbieden van boerka’s, of het nu is door middel van een wet tegen alle gelaatsbedekkende kleding of alleen een wet tegen islamitische kleding, komt neer op een schending van de godsdienstvrijheid, zegt CDA-Kamerlid Madeleine Van Toorenburg dan.

In het najaar van 2011 draait het CDA opnieuw. Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner gaat een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer sturen. Daarna vertrekt hij naar de Raad van State en wordt opgevolgd door Spies. Die begin januari in haar nopjes is met het voorstel, want: gelaatsbedekkende kleding brengt de openbare orde in gevaar.

“U draait en u bent niet eerlijk,” roept een stem uit het verleden.

UPDATE: een peiling van Maurice de Hond onder de CDA-achterban laat zien dat die niet is gecharmeerd van haar draai rond het boerkaverbod.

Onderwerpen