Politiek Sybrand Buma, geen groots auteur (foto anp)
139 seconden leestijd

De kolossale motregen die Sybrand Buma heet

CDA-lijsttrekker Sybrand Buma presenteert woensdag zijn boek Samen kunnen we meer. Vooral bij kinderen en ouderen kan het lezen ervan leiden tot slaperigheid, afvlakking van het gevoel en verminderde alertheid.

De voortekenen waren al slecht, want de uitnodiging voor de boekpresentatie oogde als een rouwkaart en bevatte ook de als ankeiler bedoelde tekst dat Sybrand Buma zich sterk wilde maken voor – houdt u zich vast – “banen, zorg voor elkaar en meer respect in de samenleving”. Maar nu is er dan eindelijk het boek zelf en hoeft niemand er nog aan te twijfelen: Buma kan dit niveau met gemak 89 pagina’s volhouden.

Als een kolossale motregen daalt het proza van de Friese burgemeesterszoon op de lezer neer. Clichés volgen op gemeenplaatsen en gemeenplaatsen op clichés, en als er geen open deuren worden ingetrapt horen we wel het geluid van voorbij sjokkende tegeltjeswijsheden. Wat dacht u bijvoorbeeld van:

– “Ondernemingen en ondernemers in vele vormen en soorten zijn een wezenlijk onderdeel van de samenleving” (pag. 16)

– “Bij preventie is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen” (pag. 33)

– “Onze geschiedenis kent niet alleen hoogtepunten” (pag. 44)

– “Elke Nederlander en elke politicus moet zich bewust zijn van de nieuwe machtsverhoudingen in de wereld” (pag. 41)

– “Tegenwoordig is er naast de ‘echte’ wereld ook de ‘online’ wereld bijgekomen” (pag. 51).

– “De wereld verandert in rap tempo” (pag. 53).

– “De discussie over solidariteit tussen generaties kent vele aspecten” (pag. 54)

– “De basis voor een goede jeugd wordt in de eerste plaats gelegd in een veilige thuissituatie” (pag. 59)

– “Een van de belangrijkste waarden die ouders hun kinderen mee kunnen geven is respect voor de ander en solidariteit met de naasten” (pag. 61)

– “De samenleving is de voorbije decennia steeds complexer geworden” (pag. 68).

– “De zorgen en gevoelens van vervreemding bij burgers zijn een serieus vraagstuk” (pag. 70).

Maar dan, net als je gaat denken dat het op een bepaalde manier ook wel een prestatie is om zoveel wielen opnieuw uit te vinden, gaat het opvallen dat Buma hier en daar ook zichzelf heeft overgeschreven. Bij wijze van voorbeeld: op pagina 39 meldt hij dat Nederland ‘veel heeft te danken aan zijn ligging in het hart en aan de poort van het Europese continent’. En wat lezen we vijf pagina’s verderop? Inderdaad: dat ‘Nederland veel heeft te danken aan zijn ligging, als de poort van het Europese continent’.

Wat mijn eigen ligging betreft: die is voorlopig even horizontaal.

 


Roelof Bouwman

Roelof Bouwman (1965) volgde de studierichting journalistiek aan de Hogeschool Windesheim en studeerde daarna geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar hij in 2002 promoveerde. In 2004 kwam hij als redacteur in dienst bij HP/De Tijd.

Lees ook
 • Dick.

  Hij gokt op de oudjes van Ned 1.2.en 3.

 • luck

  Ned. 1, 2 en 3 en de trouwe lezers(essen) van ‘Het Binnenhof’ en de “Haagsche Courant’

 • A. Doorgeest

  Landwachter Buma is eigenlijk zo sneu dat je het eigenlijk niet over hem zou willen hebben. Hij gelijkt nog het meest op een schelpje, een vissenkopje, dat langzaam open gaat: er verschijnt een luchtbelletje, en als je geluk hebt nog een heel klein nagekomen luchtbelletje, en dat was het dan.
  Gisteren had zijn partij hem in een nieuw, duur boers donkerblauw pak gehesen, waarvan duidelijk was dat het een paar centen had mogen kosten.. De man maakte wat vuistslagen in de lucht – als ware hij een soort gereïncarneerde Balkenende; de patiënt zelf had er zin in, dat was duidelijk, maar verder zat er geloof ik niemand op zijn laatste bestuurlijke pirouetje inzake de langstudeerboete te wachten.

  Buma mag eerst nog even verantwoording afleggen voor zijn halve NSB-verlden; zijn volstrekt onbezonnen avontuurtje met de PVV. Volkomen onbetrouwbaar, dit heerschap. Doet sinds kort alsof het CDA weer een normale middenpartij is. Maar Sybrand is zo rechts als de neten, sluit de PVV nog steeds niet uit als nieuwe coalitiegenoot – ‘wij sluiten niemand uit’ klinkt het dan uit diens zalvende Christenmondje; d.w.z. iedere normale partij wordt door de diesel Buma op voorhand eigenlijk uitgesloten, maar hierover rept hij niet.

  Het huidige CDA: meer Europa, volkomen onbetrouwbaar en geen schoon schip gemaakt met de onnadenkend Machiavellistische vleugel die deze partij al jaren beheerst..

  Het wachten is natuurlijk op het moment dat Mona Keijzer – de vertolker van de politieke palingsound van onze Christenbroeders – helemaal los gaat tijdens de campagne: als je naar haar machtswellustige oogjes kijkt, zal zij al strippend van camping naar camping gaan totdat haar volkspartij weer op 31 zetels staat. Succes ermee, zou ik zo zeggen.

  Hoorde in een ander tv-programma ene Diederik S. reppen over de “natuurlijke lotsverbondenheid tussen CDA en PvdA” (Snik). ’t Is een beetje de lotsverbondenheid van een politiek familiegraf. Beide partijen kunnen ongeveer gelijktijdig bijgezet worden, en de enige vraag die rest is: wie mag er onder of boven liggen?

  De Nederlandse politiek is een ongelooflijk sneue bedrijfstak. Allemaal losers die de kiezer trachten te paaien met vermeende antwoorden op een crisis waarop niemand van hen het antwoord heeft. Kortom: dat zakenkabinet komt er heus wel na 12 september.

  Verder schijnt de grootvader van Buma ooit in het verzet gezeten te hebben, zo heeft Sybrand zich ooit laten ontvallen: een verzetsman van het kaliber Aantjes denk ik. Zich 5 jaar lang ingespannen om de geallieerden buiten de deur te houden Sybrand is zichtbaar trots op hem.
  Zijn das zit goed, hij heeft er overduidelijk zin an en in de loop van de verkiezingsdebatten verschijnen er vast nog wel wat andere, voor ieder weldenkend mens volstrekt onduidelijke one-liners uit diens mond…

 • Floris

  De kop boven dit stuk is mogelijk een van de beste koppen ooit

 • Carla Flink

  Maar even hier: waarom blijft het kiescompas steken bij de eerste 2 stellingen?
  Ben ik de enige of wekt het gewoon niet goed?
  Verder erg tevreden over uw site!
  Groet, Carla Flink

 • Paulus

  1 woord voor deze bespreking
  Geniaal!

  PS:
  Het bespreken van boeken kent vele facetten.

Meer artikelen