Pauline Bijster mannen tijdens een modeshow (foto anp)
245 seconden leestijd

De martelgang van de geile man

Vorige week schreef ik waarom vrouwen altijd chagrijnig zijn als ze ongesteld moeten worden. Mannen hebben ook zoiets. Mannen worden chagrijnig als ze niet genoeg seks ‘krijgen’.

Als u een man bent, denkt u nu: logisch. Als u een vrouw bent, denkt u wellicht: ja, dat vind ik nu ook zo lastig aan mannen! “There is no way my wife will ever be able to match my sex drive,” schrijft een man in een briljant seks-dagboek in New York Magazine van 6 augustus.

Een man heeft een vrouw nodig als hij geil is
Het is me al vaker opgevallen dat er een direct verband bestaat tussen het humeur van de man en zijn seksleven. Mannen uit vorige relaties hadden het ook. Mannen van vriendinnen blijken het ook te hebben. Eigenlijk had ik er nooit zo bij stil gestaan: het verband lijkt bijna te simpel om waar te zijn. Als je seks met hem hebt, is je partner vrolijk en verdraagzaam, geeft hij je complimenten en lacht hij om je. Als jullie geen seks hebben, wordt hij knorrig en steeds onverdraagzamer.

Als u een intelligente, zelfbewuste man bent, kunt u nu ook denken: nee hoor, zo ben ik niet, ik snap héus wel dat ze soms geen zin heeft, het is echt niet zo dat mijn humeur afhangt van hoeveel (of juist hoe weinig) seks ik heb, ik sta daarbóven. Als u een intelligente man bent en heel eerlijk, denkt u nu: nou vooruit, het is misschien wel een beetje zo.

Als u een intelligente vrouw bent, zult u er alles aan doen om uw man niet te vaak seks te ‘geven’ alleen maar om de reden dat hij anders de volgende dag (of meteen erna) chagrijnig of bozig is, want dat vindt u wel zo’n beetje de slechtste reden om te vrijen die u zich kunt bedenken. Hij dient er maar mee om te leren gaan. Ik bedoel: het is toch geen dier dat louter van lusten afhankelijk is?

Een vrouw heeft niet per se een man nodig
Nu is het heus niet zo dat wij vrouwen nooit zin hebben in of behoefte aan seks. Integendeel. Ook vrouwen denken aan seks, fantaseren over seks, flirten, zijn af en toe ineens opgewonden. Maar om de een of andere reden lijkt het toch alsof opwinding voor een vrouw op zichzelf het plezier is, en zij daarbij niet meteen iemand anders nodig heeft om de opwinding op te lossen. Ze kan dat zelf ook wel. Of gewoon ervan genieten zonder dat er iets gebeurt. Of ze wacht rustig af tot de mogelijkheid zich voordoet, óf ze zorgt dat ze zo snel mogelijk seks krijgt. Wat haar, als ze het wil, altijd wel lukt. Ze heeft haar seksualiteit en wat ermee gebeurt, zelf in de hand.

Of ze heeft géén zin, bijvoorbeeld omdat ze moe is of te hard heeft gewerkt. “Als ze gestresst, is het moeilijk om nog met haar te communiceren – ze is dan afstandelijk en licht geprikkeld. Ik ben in stress het tegenovergestelde – ik wil knuffelen en tussen haar borsten wroeten als een jong diertje,” schrijft de man even later in hetzelfde verhaal in New York Magazine.

Als een marteling
Ik vroeg aan een vriend van mij hoe hij dit ervaart. Hij dacht dat de stelling vooral gold voor mannen in een vaste relatie. Zij voelen zich namelijk ‘afhankelijk’ van hun vriendin. Hij zei: “Als je vrijgezel bent, kun je in theorie iedere dag een vrouw tegenkomen waarmee je seks zou kunnen hebben. Het gebeurt niet (altijd) maar de kansen zijn er. Als ik een vriendin heb, is er dus een vrouwenlijf in de buurt dat mij kan behagen, en alle andere vrouwenlijven zijn verboden. Maar dat ene vrouwenlijf gaat mij niet behagen als ík daar zin in heb, alleen als zij er zélf zin in heeft. Kortom: als man in een vaste relatie heb je geen zeggenschap meer over wanneer je seks hebt of hoe vaak.”
Blijkbaar is het voor een man een soort marteling om geil te zijn en een kutje door je huis te hebben lopen dat naar jouw inziens beschikbaar is, maar toch gewoon geen zin in je heeft.


Pauline Bijster

Pauline Bijster, cultuurwetenschapper, freelance journalist, romanschrijver (Slash/mama, Prometheus, 2010). Onderzoekt- en schrijft over relaties en cultuur. Jonge moeder van vier kinderen. Ook paulinebijster.nl

Lees ook
 • Maarten

  Een paar puntjes ter lering ende vermaak:

  – Een doe-het-zelver is een echte fantast; hoe meer fantasie, hoe minder afhankelijk.
  – Doorgaande zaadproductie noopt tot regelmatige ontlasting.
  – Vrouwen plegen gebruik te maken van sexuele afhankelijkheid van de man.
  – Het with-or-without dilemma heeft een mannelijk en een vrouwelijk equivalent.
  – Afhankelijkheid maakt opstandig, zoals vrouwen (en kinderen) weten.

 • B. Willemsen

  “Blijkbaar is het voor een man een soort marteling om geil te zijn en een kutje door je huis te hebben lopen dat naar jouw inziens beschikbaar is, maar toch gewoon geen zin in je heeft.”

  Nee, geen kutje dat zijns inziens beschikbaar is maar de vrouw van wie ik houd als het goed is. Als ik een serieuze relatie heb ik wil alleen met haar sex hebben. Anders ga ik vreemd en dat vinden vrouwen volgens mij over het algemeen niet leuk. Als ik zin heb en zij niet dan heb ik dus een probleempje. Heb ik wel een oplossing voor: rukken.

  Het klopt dat een man die sexueel tekort komt, kribbig kan zijn. Ik vind het alleen een open deur je zo parmantig intrapt alsof je met geweldige inzichten komt. Overigens zijn er veel mannen die sexueel tekort komen omdat ze geen relatie hebben en niet naar de hoeren willen (schaamte) of kunnen (geldgebrek) gaan.

  Overigens vinden het vrouwen het ook helemaal niet leuk als ze getrouwd zijn en hun man verliest om wat voor reden dan ook (medicijnen bijvoorbeeld) zijn sexuele zin.

 • Harm

  Jim Jeffries wil graag even reageren op je kulverhaal
  http://youtu.be/pgQzRATYBjA

 • rick

  ik vind dat de vrouw altijd klaar moet staan voor de man of moet ik zeggen liggen

 • David JR

  De man
  De man is trouw aan zijn opties
  zolang de vrouw de sex drive van een man match zal de man ook nooit naar een andere optie kijken
  wanner dat veranderd en de vrouw niet dat geen geeft wat wij als man naar verlangen gaan we kijken naar optie waarbij we wel krijgen wat we verlangen ( dat is gewoon een manlijk instinkt ).

  • BJ

   Als u een intelligente, zelfbewuste vrouw bent die ongesteld is, kunt u nu ook denken: nee hoor, zo ben ik niet, ik snap héus wel dat het niet leuk is dat ik constant chargrijnig ben, het is echt niet zo dat mijn humeur afhangt van hoeveel last ik van mijn menstruatie heb. Ik sta daarbóven.

 • renzo

  ” Het is me al vaker opgevallen dat er een direct verband bestaat tussen het humeur van de man en zijn seksleven. Mannen uit vorige relaties hadden het ook. ”

  Over uw huidige relatie spreekt u niet. Maar echt hoor, dat is ook een man. Zelfde verhaal, al camoufleert hij wellicht beter? enfin, het zou u sieren daar iets over te schrijven. eerlijkheid enz.

 • Leon

  Klopt helemaal.

  • Justin

   Helaas wel ja

 • Otto

  Ik denk dat het hebben van een lul meer plezier oplevert dan een kutje met een clit….. ik moet altijd focussen op niet klaarkomen terwijl de meeste vrouwen nogal wat nodig hebben eer ze een orgasme krijgen. Als ik kapot moe ben kan ik toch nog lekker klaarkomen, hoef ja alleen maar een beetje in haar op en neer te gaan en voila…. maar voor mijn vriendin ligt dat toch anders dus begrijp goed dat ze niet altijd zin heeft aangezien we er nogal wat werk van maken om haar ook optimaal te laten genieten en dat is met een kwartiertje niet gepiept 😉

Meer artikelen