Baby Geeuwende baby | Foto: ANP
188 seconden leestijd

De hysterie-opwekker die nog wordt vergoed ook

De kraamverzorgster was ontsteld: zoiets had ze nog nooit gezien. Ook de verloskundige keek me verbouwereerd aan. ‘En dat hebben jullie van je verzekeringsmaatschappij gekrégen? Het moet niet gekker worden.’

We waren een beetje in de war toen de UPS-meneer met een paarswitte doos voor de deur stond. Natuurlijk, we hadden wat babyspullen besteld, maar iets dat de naam ‘Nanny Care’ droeg, dat konden we ons niet meer herinneren. Omdat er een baby op de doos stond, en onze naam op de adressticker, namen we het pakketje toch maar aan. Een tijdje later begon het belletje te rinkelen.

Gratis
Als je in verwachting bent, kun je via je zorgverzekering een kraampakket aanvragen. Dit gebeurt een beetje in het begin van de zwangerschap (bij onze verzekeraar moest het voor de vijfde maand), waarschijnlijk zodat een en ander gepland kan worden met de kraamzorg. Dat kraampakket hadden we allang binnen, maar wat mij even ontschoten was, was wat de verzekeraar ons daarnaast had aangeboden en de UPS-bezorger nu dus kwam brengen.

Bij de aanvraag van het kraampakket konden we namelijk nog iets bestellen, geheel gratis. Een soort babyveilig slaapmatje. Alleen al de combinatie ‘baby’ en ‘veilig’ klonk mij als muziek in de aanstaande moeder-oren. Vluchtig las ik de beschrijving en vinkte, zoals een goede Hollander betaamt, direct ‘ja, graag’ aan, want gratis is gratis en ‘baat het niet dan schaadt het niet’ is mijn motto. Net als: wegdoen kan altijd, de vrijmarkt is er goed voor.

Puppy
Maar in mijn voortvarendheid had ik dit keer iets heel engs aangevinkt, namelijk een baby breathe monitor. Een wit matje dat je onder het babymatras schuift, met daaraan bevestigd een elektrisch apparaatje in de vorm van een computermuis. Het Nanny Care-matje controleert continu de ademhaling en bewegingen van je baby. Als de ademhaling langer dan twintig seconden stopt of het ritme onder een ‘acceptabel’ niveau zakt, slaat de muis alarm.

Ik weet niet hoe het met uw baby zit, maar de mijne ademt behoorlijk onregelmatig. Soms hijgt hij als een puppy; dan weer slaakt hij langgerekte putdiepe zuchten of ademt hij zelfs even helemaal niet. De normaalste zaak van de wereld, begrijp ik. Maar dat weet zo’n matje natuurlijk niet, wat voor nogal wat loze alarmen kan zorgen, heb ik mij door een gebruiker laten vertellen. Baby hysterisch, ouders hysterisch. Controlfreakerigheid kan duidelijk te ver gaan.

Hysterie-opwekker
Maar goed, sommige verzekeringsmaatschappijen (hier vindt u welke) vergoeden zo’n hysterie-opwekker à raison de 129 euro dus graag. En aanstaande ouders bestellen zo’n ding ook graag; mijn collega beschreef eerder al hoe makkelijk zij zich hulpstukken laten aansmeren waardoor de baby veiliger zou slapen. En als de zorgverzekeraar het je standaard aanbiedt, dan zal het wel echt nodig zijn, nietwaar?

Zelf ben ik er op teruggekomen. De paarswitte doos staat nog ongeopend in de gang. Ik vind het eng om mijn kind dag en nacht te laten monitoren door een matje. Als nieuwbakken ouder ben je al alert genoeg, en als mijn kind even niet wil ademhalen dan zal dat wel ergens goed voor zijn.

Het wachten is nu dus op 30 april, of de eerste ouder die zich bij mij meldt. Die mag mijn baby breathe monitor komen ophalen. Gratis.


karengeurtsen

Karen zoekt antwoorden. Het liefst bij de bron. Voor de vraag hoe de PVV werkelijk in elkaar stak, ging zij namens HP/De Tijd zelfs undercover, wat resulteerde in een dagboek vol sappige details en een nominatie voor de Mercurs (2010). Na haar studies Europees Beleid (MA) en Journalistiek & Nieuwe Media (MA) stortte Karen zich op de onderzoeksjournalistiek. Tegenwoordig schrijft ze ook analyses. Een echt specialisme heeft ze bewust niet. Journalistiek is immers habituele oppervlakkigheid (Simon Carmiggelt, 1913-1987).

Lees ook
 • Linda

  Ik vind die dingen ook overdreven, maar aangezien ze vergoed worden uit de meest uitgebreide aanvullende verzekeringspakketten lijkt me dit geheel vrije keus van verzekeraars en verzekerden.

 • Sanneke

  WIj hebben er de eerste maanden elk slaapje gebruik van gemaakt en vonden het een zeer gerustgevend gevoel geven. Het knipperende lichtje dat ik – door de glazen deur – vanuit mijn bed precies kon zien, vond ik erg geruststellend als ik weer eens wakker was omdat ik dacht dat ik al dan niet iets hoorde. Het is nooit afgegaan, behalve toen Dochter in haar grotere bedje ging slapen en in een hoekje kroop, buiten het bereid van het matje. Toen hebben we het ook niet langer gebruikt. Gelukkig heb je een keuze om al dan niet het matje te bestellen, al moet je die dan wel bewust maken 😉

 • Wilbert

  Iedereen moet natuurlijk datgene doen waar zij als ouders zich het beste bij voelen. Waar ik zelf wel moeite mee heb is de vermelding op de verpakking en reclame-uitingen van het merk. Hierop wordt vermeld dat het product wiegendood voorkomt. Absolute onzin!
  Dit zegt ook genoeg over de leverancier van het product. Ik begrijp niet hoe de leverancier dit voor elkaar heeft gekregen bij de verzekeraar. Er zijn geen producten in de handel die wiegendood helpen voorkomen. Blijkbaar zitten daar toch mensen die hun huiswerk niet goed doen!

Meer artikelen