Spring naar de content

Jesse Klaver moet zich gaan warmlopen

De crisis in GroenLinks heeft één voordeel: slechter dan nu zal de partij er niet meer kunnen voorstaan. Voor de nieuwe fractieleider annex politieke leider, Bram van Ojik, geldt hetzelfde: hij moet Jolande Sap opvolgen, een loser toch voor menig GroenLinkser, en dat is altijd beter dan een winner te moeten overtreffen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

Maar Van Ojik doet er verstandig aan meteen Jesse Klaver klaar te stomen zodat hij bij de volgende verkiezingen lijsttrekker wordt en het stokje van Van Ojik kan overnemen. Dan is Klaver, in bezit van dezelfde initialen als zijn voorbeeld John F. Kennedy, met dertig jaar energiek en ervaren genoeg om het grote werk op te pakken.

Tandem Van Ojik/Klaver
Ervanuit gaande dat er een kabinet-Rutte/Samsom komt dat de normale termijn van vier jaar uitzit, heeft de tandem Van Ojik/Klaver alle tijd om GroenLinks inhoudelijk te revitaliseren. Alom wordt ervoor geijverd om de partij volledig te vergroenen, los van een linkse, rechtse of gematigde oriëntatie. Gewoon Groen, de slogan is er al.

Klaver geldt in Den Haag als een politiek talent dat goed meekan in de technische, sociaaleconomische debatten. Bovendien heeft hij ook een verhaal, zoals dat heet. Begin dit jaar zei hij in een interview met het papieren weekblad van HP/De Tijd: “Ik ben van 1986 en opgegroeid in de jaren negentig. Ik denk dat mijn generatie de eerste is van na de oorlog die niet meer zo belast is door de verzuiling. Mijn generatie is volkomen wars van hokjesgeest. Wij denken heel werelds, maken veel reizen, zijn zeer vertrouwd met de global village.”

In het interview pleit hij ervoor om met progressieve politiek de agenda voor de komende jaren te gaan bepalen. “Ik voel dat de tijd er rijp voor is. Er hangt iets in de lucht.”

De tandem Van Ojik/Klaver

Boerka is ‘totaal wappie’
Op de vraag wat daaronder verstaan moet worden, antwoordde Klaver destijds dat het normen- en waardenverhaal van Balkenende hem zeer aanspreekt, al vindt Klaver dat de voormalige premier de nadruk te zeer legde op de normen. Het waardenverhaal verdient veel meer aandacht. Ook bij geestverwanten. “Linkse mensen zeggen zich altijd heel liberaal te voelen. Ze houden helemaal niet van betutteling, van opgelegde normen. Daardoor heeft links het waardenverhaal laten versloffen. Het wordt tijd dat wij, van een nieuwe lichting, die draad eens gaan oppakken.”

“Met trots Nederlandse waarden uitdragen”, luidde Klavers pleidooi die onder meer over het boerkaverbod opmerkte: “Ik vind een boerka een ontzettend maf kleed, totaal wappie, en ik zou iedereeen afraden zo’n ding te dragen. Maar de overheid heeft zich daar niet mee te bemoeien. Wij hebben godsdienstvrijheid en dat is een ontzettend groot goed.”

Gedurfd en een tikje brutaal
Kort na het interview moest Klaver op het Malieveld in Den Haag enkele duizenden NedCar-werknemers toespreken die naar de residentie waren gekomen om te protesteren tegen de dreigende ondergang van de auto-industrie in Limburg. Wat-ie tegen de meute zei? “Het gaat mij niet om het behoud van de stenen van de NedCar-fabriek, het gaat mij om jullie talenten.”

Gedurfd, een tikje brutaal en niet eens onzinnig. De kolkende Limburgse massa werd er zowaar even stil van.